ANALYSER

– Dette må du ha på radaren

Her er de seks viktigste trendene, ifølge Accenture.

Mikkel Nielsen i Accenture legger frem årets utgave av den årlige «Technology Vision»-rapporten. Den tar for seg seks store trender selskapet mener det er verdt å følge med på å agere etter.
Mikkel Nielsen i Accenture legger frem årets utgave av den årlige «Technology Vision»-rapporten. Den tar for seg seks store trender selskapet mener det er verdt å følge med på å agere etter. Bilde: Georg Huus
19. feb. 2014 - 14:03

– Man begynner å få alternativer til cloud-løsninger igjen.

Mikkel Nielsen leder Accentures norske IT-strategigruppe på 30 personer og inviterte digi.no på en gjennomgang av Accentures årlige «Technology Vision»-rapport, som i år er den åttende i rekken.

– Dette er trendene store selskaper bør ha på radaren de neste tre til fem årene, innleder Nielsen.

Rapporten er i stor grad basert på crowdsourcing, som treffende nok er én av de seks trendene som trekkes frem. Selskapet har sammenfattet over 3 000 ideer, hypoteser og kommentarer rundt teknologitrender fra over 850 ansatte i bedriften og sammenlignet disse mot forskningsrapporter, akademisk litteratur, innhold fra konferanser, analyser og så videre. I tillegg har eksterne – oppstartbedrifter, investorer, det offentlige, teknologier med mer – vært trukket inn i prosessen, før man til slutt har landet på seks hovedtrender som anses som de viktigste.

Hovedbudskapet klinger som følger: «From digitally disrupted to digital disrupter». Accenture mener at evnen til å bryte med det tradisjonelle og endre spillereglene vil være svært viktig for selskaper som fortsatt skal hevde seg på toppen de neste årene.

Digitalt og fysisk skille viskes vekk

Den første trenden handler om sammensmeltningen av det fysiske og digitale, og om hvordan produkter, først og fremst innenfor kroppsnær teknologi («wearable technology») som Google Glass, treningsarmbånd og så videre, nå utvider menneskets evner.

Dette er teknologi mange kan ta del i. Nielsen trekker frem Philips Hue som et eksempel, der lyspærer er oppkoblet mot internett og kan agere deretter; for eksempel ved å slå seg på i det du kommer hjem, eller kombineres med tjenester som If this then that for å varsle om ting som har skjedd.

Les også:
Nå kan du hacke Philips' lyspærer
Test av Philips Hue (DinSide.no)
IFTTT: Flytt data automatisk mellom nettjenester (DinSide.no)

Teknologi som Google Glass er også svært interessant, og Nielsen mener at dette kan åpne mange dører i flere bransjer. Kirurger kan få eksperthjelp utenfra mens de utfører en operasjon; likeledes kan avanserte reparasjoner på oljeplattformer utføres med assistanse fra folk plassert helt andre steder.

Google publiserte forleden dag en video som viser hvordan teknologien kan brukes for brannmannskaper, og flyselskapet Virgin utstyrer nå de ansatte med Google-briller.

Og flere produkter kommer. Forleden dag ble Kickstarter-prosjektet The Dash sparket i gang, og i løpet av få dager har skaperne fått inn åtte ganger så mye som de ba om i utgangspunktet. Dette er trådløse ørepropper som i tillegg til å spille lyd også kan måle puls, temperatur og mer til.

Fra egne arbeidstakere til crowdsourcing

Innovasjon og utviklingshastighet er svært sterke konkurransefortrinn i dagens marked, og Nielsen spør retorisk:

– Har man klart å sikre seg alle de beste folkene, eller finnes det andre der ute som er enda flinkere innenfor et fagfelt?

Topcoder er et eksempel på et nettsted der over 600.000 utviklere står beredt til å konkurrere om å implementere en kravspesifikasjon; ofte for en vesentlig rimeligere penge enn om man skulle ha gjort det selv. Ifølge Nielsen bruker Accenture selv slike tjenester for å sette ut deler av utviklingen i et prosjekt, men peker også på at slik outsourcing har sine utfordringer og krever oppfølging.

Interessant er hvordan Avinor, som opererer alle de norske lufthavnene, nå har tatt i bruk teknologi for å øke punktligheten på flyavganger fra norske flyplasser. Via såkalt collaborative decision making legger alle som har med en flyavgang å gjøre (kabinansatte, piloter, bakkepersonell, lufthavnansatte …) inn status på ulike oppgaver relatert flyavgangen, hvorpå algoritmer beregner når flyet er klart til avgang.

Den er kanskje ikke penest i klassen, men Rally Fighter er et resultat av 18 måneders crowdsourcing.
Den er kanskje ikke penest i klassen, men Rally Fighter er et resultat av 18 måneders crowdsourcing.

Historien bak bilen Rally Fighter fra Local Motors er verdt å nevne. Her har en stor gruppe designere, mekanikere, ingeniører og bilentusiaster via crowdsourcing laget en fiks ferdig bil på 18 måneder, som man som bestiller står fritt til å tilpasse til egne ønsker og behov. Om man vil, kan man til og med være med på produksjonen av bilen.

«Det er to måter å bygge ting på. Du kan ansette de relevante menneskene for å løse problemet, eller du kan organisere det i skyen for å få bedre ideer raskere», uttalte en av Local Motors' grunnleggere, Jay Rogers, i et intervju med et bransjetidsskrift.

Den amerikanske supermarkedkjeden Walmart har benyttet crowdsourcing for å få bistand fra kundene til å velge produkter de skal ta inn via «Get on the shelf»-kampanjen de promoterte i sosiale medier. Tesla krevde $5000 fra de som ville forhåndsbestille en bil – et «lån» de da fikk helt uten å måtte betale renter. Mange bruker tjenester som Kickstarter til å finansiere sitt prosjekt, der brukerne forhåndsbetaler penger slik at produktet kan utvikles.

Airbnb er også et klassisk eksempel, der alle som vil kan leie ut boligen sin. Det har blitt en stor konkurrent for de etablerte hotellkjedene og ble for andre året på rad hedret med en Crunchies-pris forleden dag.

Samtidig må man være klar over at crowdsourcing kan slå feil. Et tilfelle av ødeleggende crowdsourcing er jakten på de som sto bak bombene mot Boston Marathon i april i fjor.

Data supply chain - få informasjon til å sirkulere

I alt for mange bransjer er nyttig informasjon lagret i siloer, påpeker Nielsen. Accenture mener at det å få informasjon til å sirkulere vil gi bedrifter langt bedre evne til å ta gode og raske beslutninger.

Rapporten viser til en undersøkelse fra Gartner, som konkluderer med at hele 85 prosent av Fortune 500-selskapene ikke vil kunne hente ut konkurransefortrinn fra big data i løpet av 2015.

Den amerikanske apotekkjeden Walgreens har over 8 000 utsalgssteder i USA og har startet et initiativ for å lage API-er som lar tredjeparter interagere med sine systemer. Det begynte med muligheten for å få skrevet ut bilder i butikken direkte fra mobiltelefonen, og i fjor lanserte de et API som blant annet gir brukerne mulighet til å skanne strekkoden på sin medisin for å fornye resepten.

Nielsen mener mange norske bedrifter ville hatt mye å hente på å la data sirkulere. For eksempel i kjøtt- og matvareproduksjon, der det i liten grad er slik at informasjon flyter mellom slakteriet og utsalgsstedene. Slakteriet mangler for eksempel oppdatert informasjon om hva som selges i butikken, som kunne ha vært med på å avgjøre hvordan kjøttet burde skjæres opp for å maksimere salget.

Utnytte hyperskalerbarhet: Maskinvare er tilbake

– Man begynner å få alternativer til cloud-løsninger igjen, sier Nielsen og peker på at det nå har skjedd såpass store framsteg innenfor strømgjerrige prosessorer, GPU, lagring og databehandling i minne («in-memory computing») at mange bedrifter kan være tjent med å sette opp datasentre selv. Det har skjedd store fremskritt innenfor energiforbruk på maskinvare, som også senker kravet til kjøling. Dermed vil datasentre kreve mindre plass enn tidligere og også være billigere i drift.

HPs Moonshot-teknologi trekkes frem, som bruker 89 prosent mindre energi enn tradisjonelle servere. Hele nettstedet til HP.com kjører på servere som til sammen trekker like mye strøm som 12 lyspærer på 60 watt hver. Til sammenligning bruker Googles datasentre 260 millioner megawatt kontinuerlig, selv om det selvsagt brukes til langt mer enn å drifte nettsidene.

Rapporten peker på at det er flere enn de virkelig store (Facebook, Google, Amazon…) som nå kan og bør dra nytte av hyperskalerbarhet. Bilprodusenter er ett eksempel: De bygger sensorer inn i bilene, som kontinuerlig sender informasjon tilbake til produsenten. General Motors sier nå opp cloud-kontrakter og satser heller på å sette opp egen infrastruktur. Informasjonen de mottar fra alle bilene de har på veien, brukes direkte for å styre produksjon av reservedeler. I løpet av 2018, sikter BMW på å ha 10 millioner biler på veiene med tilsvarende system.

Den amerikanske elektronikkjeden Yodobashi brukte tidligere tre døgn på å kjøre en batchjobb som analyserte kundelojalitet. Via SAP Hana kan batchjobben erstattes av en spørring som er klar på to sekunder. Det gjør selgeren i stand til å gi lojalitetsrabatter umiddelbart, i selve salgsøyeblikket.

Programvare som kjernekompetanse

Styring av programvareutvikling er blitt kritisk for fremtidig konkurransekraft, og kravet til nyvinning og økt fleksibilitet vil gjøre apper og programvareløsninger mer gjeldende i en verden der «app-feberen» i konsumentmarkedet har begynt å smitte over på bedrifter.

– Det er et raskt skifte mot enklere, mer modulære og tilpassede apper, heter det seg i rapporten.

Flyselskapet China Eastern utviklet i 2012 en egen app-butikk. Det lettet hverdagen til 50 000 ansatte, som da heller kunne bruke mobiltelefoner og nettbrett for å rapportere inn status på vedlikehold, automatisere administrative prosesser og gi tilbakemeldinger som ansatt.

Gartner spår at en fjerdedel av alle foretak i løpet av 2017 vil ha en egen app-butikk med bedriftsinterne apper.

Nielsen poengterer at bedrifter med mange feltarbeidere har mye å hente på å gjøre de interne systemene tilgjengelig ute i felten. Eksempler er elektrikere og hjemmehjelp, men også leger og sykehusansatte. Hos mange er det fortsatt slik at rapportering først skjer når man er tilbake på kontoret.

Punktet handler også om å tilgjengeliggjøre data for flere enn bedriftens ansatte, for eksempel ved å tilby API-er slik at tredjeparter kan bistå med å finne nye forretningsområder. Den amerikanske teleoperatøren AT&T har merket en økning i antall telefonaktiveringer etter at de åpnet et tilhørende API for sine partnere. Salesforce.com får mer enn 40 prosent av sine transaksjoner fra API-kall, og ved å lansere sitt OnStar-API, har General Motors nå fått en partner i rideshare-tjenesten RelayRides og blitt en aktør i bilutleie- og taximarkedet, som er nokså uvanlig for en bilprodusent.

Her ligger det også store muligheter for statlige organer, som Statens kartverk, Vegvesenet med flere, som ved å gi bedre tilgang til data også vil åpne for at dataene kan nyttiggjøres på nye og bedre måter, påpeker Nielsen.

Motstandsdyktig arkitektur

– Da Google var nede i fem minutter i fjor høst, tapte de 545 000 dollar, sier Nielsen. Dette er riktignok ett av ekstremtilfellene, men en undersøkelse fra Ponemon-instituttet gjengitt i rapporten, viser at gjennomsnittlig tap pr minutt nedetid for et datasenter er på cirka 7 000 dollar.

Å sørge for 100 prosent oppetid blir kritisk for stadig flere virksomheter. For å avsløre svakheter med i egen arkitektur, har Google et eget «Site reliability engineering team», en intern hackergruppe som årlig kjører angrep på Google selv. De leter aktivt etter svakheter i egen infrastruktur og prøver å slå ut alt fra infrastruktur til kjøling. Dette gjør de helt uten forvarsel.

Netflix gjør mye av det samme. De har programmert skadevaren Simian Army – et testprogram som tester forskjellige deler av produksjonsinfrastrukturen. Koden som eksekveres er ukontrollerbar, men overvåket. Dette for å komme andre hackere i forkjøpet ved å avsløre svakheter med sin egen infrastruktur. Både Amazon, Flickr, Yahoo, Facebook og Etsy har samme praksis.

Ifølge rapporten må systemer bygges slik at de også fungerer til tross for feil eller eksterne angrep:

– Ingen kan unngå angrep. Hva kan vi gjøre for å bygge arkitektur og løsninger som er elastiske nok til å håndtere det? spør Nielsen.

Ifølge rapporten registrerte sikkerhetsselskapet Prolexic 58 prosent flere tjenestenektangrep i tredje kvartal 2013 enn i tredje kvartal 2012. Nettsider som Shodan gjør det lett å finne komponenter som kan være mottakelige for angrep (noe også bedrifter selv burde dra nytte av). Et botnett som kan gjøre stor skade, får man leid for en femtilapp i timen.

Å sørge for at alle komponenter i et system kan stole på hverandre via attestering er en av de store sikkerhetsutfordringene. Et godt eksempel er angrepet på kontrollsystemene til sentrifugene i et iransk anlegg for anrikning av uran. Sentrifugene roterte raskere enn hva de var designet for, men rapporterte tilbake om normale hastigheter. (Se Orm kan ha kverket 1000 sentrifuger i Iran og vår dekning av Stuxnet-ormen.)

«Det siste tiåret med forandring og nye muligheter ble drevet av digitale oppstartbedrifter. I det neste tiåret vil vi se at tradisjonelle selskaper blir de nye digitale gigantene. Big is the next big thing.», er avslutningsordene i rapporten.

Hele rapporten ligger fritt tilgjengelig på Accentures nettsider.

Vi gjør oppmerksom på at artikkelforfatter tidligere har hatt et arbeidsforhold med Accenture fra september 2002 til februar 2006.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.