Dette må du satse på for å bli rik

Dollarene sitter løsere i år for selskaper som utvikler ny IT-teknologi. Gartner spår hva som vil ta av.

Dollarene sitter løsere i år for selskaper som utvikler ny IT-teknologi. Gartner spår hva som vil ta av.

Gartner tror 2005 vil bli preget av investorer som igjen satser mer penger på it-forskning. De har derfor satt sammen en rapport over kommende teknologier. Målet er ikke å peke ut hva som er gode investeringer i dag, men hvilke teknologier som har virkelig stort potensial.

Temperaturen i sektoren er stigende, og kapital er på vei inn. En god indikator på dette er at 116 selskaper hadde meldt om sine planer for børsnotering i 2005 til teknologibørsen Nasdaq, og til sammen ønsker de å hente inn 24,8 milliarder dollar. Disse tallene er mer enn en dobling fra samme tidspunkt i 2003.

Amerikanske National Venture Capital Association mener 60 prosent av børsintroduksjonene i 2005 vil være IT-selskaper. I 2004 var 17 av 27 nykomlinger på Nasdaq fra IT-sektoren, ledet av Google og Dream Works.

Gartner tror investorene vil være kresne og se etter virkelig innovative nye løsninger. Gartners «radarskjerm» er ment som en hjelp til selskaper som ønsker å oppnå investorenes oppmerksomhet. Innholdet er i stor grad tatt fra Gartners mange «hype-kurver» for ulike teknologier.

Teknologiene langt nede og til høyre vil typisk være gode investeringsmuligheter, mens de nede og til venstre, slik som IP-telefoni, allerede er såpass modnet at det er for sent å virkelig skyte gullfuglen for små innovative selskaper.

Gartner har plukket ut noen teknologier de mener kan endre måten markeder fungerer på, eller som vil ha stor innvirkning på hvordan folk og selskaper jobber og kommuniserer:

RFID (Radio Frequency ID) har havnet på denne listen fordi det kan endre måten varer blir merket på, og på sikt revolusjonere oversikten over vareflyten i verdikjeden. Per dags dato havner har mindre enn 1 prosent av markedet implementert teknologien.

Det same gjelder for«social network analysis», bruken av statistikk og datamining for å analysere nye datastøttede sosiale nettverk, som e-post, peer til peer, blogging, nettsidelenking og nettsider som skaper sosiale nettverk. Dette skal kunne brukes til bedre søketeknologi, markedsundersøkelser og profesjonell styring av et selskaps anseelse, tror Gartner, men det er et stykke frem.

Videre har Gartner tro på det de kaller semantisk nett, som vil si at informasjon på internett blir merket med informasjon om seg selv og forholdet til andre enheter. Dette skal gi bedre tilgang til rett informasjon.

Gartner snakker også om unified communications, som sikkert vil få noen til å si at det har de allerede. Men Gartner mener handler om mer enn bare "unified messaging", som for eksempel samler alle e-poster, SMS-er og telemeldinger i innboksen din. Man skal ha tilgang til folk, innhold og samarbeidsverktøy, uavhengig av hva slags dings man bruker for å få tilgang eller hvilken nettverksprotokoll man benytter.

Ultrabredbånd (Ultra Wideband eller UWB), trådløse teknologier som benytter frekvenser mellom 3 GHz og 10 GHz har også sin plass i fremtiden, mener Gartner, det samme har tjenesteorientert arkitektur (Service Oriented Architechture eller SOA) og nye forretningsmodeller som er muliggjort av webtjenester (web services).

Gartner finner også rom for en modernisering av løgndetektoren, som gjennom analyse av en stemme skal kunne skille mellom løgn og sannhet. Skulle man likevel trenge en skriftlig tilståelse etter avhøret har Gartner også tro på elektronisk blekk og digitalt papir. Dette skal være materiale som er nesten like tynt som papir, men som kan skrives på mange ganger.

Til toppen