Dette må du vite hvis du blir oppsagt

Mange IT-bedrifter må nedbemanne, og vi snakker med Advokat Carl F. Kjeldsberg om reglene som gjelder.

Dette må du vite hvis du blir oppsagt

Mange IT-bedrifter må nedbemanne, og vi snakker med Advokat Carl F. Kjeldsberg om reglene som gjelder.

Den pågående finanskrisen har nådd IT-bransjen og det norske markedet, og det er mange bedrifter som vurderer å nedbemanne eller som allerede er i gang med det.

I en slik prosess er det mange regler og lover som må følges, og det er langt fra alle som vet hva de må forholde seg. Dette er til syvende og sist arbeidsgiverens ansvar, men arbeidstagere som blir oppsagt eller risikerer å bli det, bør også ha en viss forståelse for hva som gjelder av krav rundt en oppsigelse.

I denne episoden har vi derfor tatt en prat med advokat Carl F. Kjeldsberg. Han er daglig leder for rettshjelperkjeden Webjuristene, som blant annet leverer en webbasert tjeneste der folk kan få svar på juridiske spørsmål over internett.

Kjeldsberg har tidligere skrevet om regler for overtid i IT-bransjen for digi.no, og det var startskuddet for en serie artikler som digi.no kjørte om ulovlig bruk av overtid i norsk IT-bransje.

Han har også tatt for seg reglene som gjelder rundt oppsigelser, både med utgangspunkt i det som så formelt heter arbeidstakerens forhold og det som heter oppsigelse begrunnet i arbeidsgiverens forhold. Sistnevnte er den som er aktuell for bedrifter som må nedbemanne som en følge av finanskrisen, og det er det som er utgangspunktet for denne episoden.

    Les også:

digi.no gjør leserne oppmerksom på at jussen sjeldent er helt soleklar. Når en sak ender i retten er det som en følge av at to parter er uenige om hva utfallet blir. Det er ikke uvanlig at en part, for eksempel arbeidsgiveren, hardnakket hevder å ha retten 100 prosent på sin side, uten at det stemmer med virkeligheten.

Denne episoden er ikke ment som noen som helst form for fasit, og vi anbefaler alle som står i en oppsigelsesprosess, enten de er arbeidsgivere eller arbeidstakere, om å lese mer om reglene i Arbeidsmiljøloven og ta kontakt med advokat eller rettshjelper.

Se siste episode av digi-TV øverst i artikkelen, eller kos deg med en av våre tidligere innslag:

 1. Internet Explorer 8 beta 2 og første beta av Google Chrome

 2. IPv6

 3. OpenOffice.org 3.0

 4. Fødselsnummeret

 5. Kan du bli rik som iPhone-utvikler.

 6. Hva skjer med IT-jobbene?

 7. IT-språket

 8. PiratXP utfordrer Windows

 9. Slipp data fri

 10. Se hva som skiller Windows 7 fra Vista

 11. Her er nettmafiaens verste fiende

 12. Slik nektes konkurrentene innpass på iPhone

 13. Slik skal Android og Opera slå iPhone

 14. Dette MÅ du vite om nettskyen

 15. Uknuselig mobil i kaffekoppen

 16. Slik kjører digi.no på friprog-systemer

 17. Hva er Creative Commons?

 18. Ingen nordmann har gjort mer for weben

Her kan du laste ned episoden:

Til toppen