Dette mangler i IE11 for Windows 7

Er ikke helt som originalen.

Dette mangler i IE11 for Windows 7
Det er flere forskjeller mellom Internet Explorer 11 for Windows 7 (på bildet) og for Windows 8. Men bortsett fra én ting, er det heldigvis ingen av forskjellene som hindrer at det samme innholdet kan vises i begge utgaver av nettleseren. Bilde: digi.no

Da Microsoft lanserte Internet Explorer 11 for Windows 7 i forrige uke, kunne man få inntrykk av at nettleseren i stor grad er identisk med den som følger med Windows 8.1. Men slik er det ikke.

Microsoft har selv satt sammen en liste over ulikhetene.

Mange av forskjellene er temmelig selvfølgelige. Blant annet har ikke Windows 7 noe Modern UI-modus og funksjonalitet knyttet til dette er naturlig nok ikke med i IE11 for Windows. En hel del funksjonalitet som er relatert til nettbrett og berøringsskjermer mangler også.

Langt mer overraskende er det at Internet Explorer for Windows 7 ikke leveres med støtte for SPDY-protokollen, som kan ved hjelp av multipleksing av HTTP-spørringer inn i én enkelt TCP-forbindelse kan gi betydelig raskere nedlasting av webinnhold. Dette støttes av IE11 for Windows 8.1, i tillegg alle de andre, vanlige nettleserne som tilbys til Windows 7 og eldre.

Windows 8.1 gir også IE11 en del andre ytelsesforbedringer knyttet til grafikk, som ikke kommer brukere av Windows 7 til gode. Dette ville dog ha krevd forbedringer i Direct2D og Direct3D også i Windows 7, noe man nok ikke kan forvente mer enn fire år etter lanseringen.

DRM

Overraskende er det derimot at IE11 for Windows 7 ikke støtter Encrypted Media Extensions, det vil si den foreslåtte webstandarden for å støtte DRM-løsninger (digital rettighetskontroll) direkte i nettleseren, slik IE11 for Windows 8.1 gjør.

Riktignok er hele denne spesifikasjonen svært omdiskutert, nettopp fordi den åpner for DRM-støtte i W3C-spesifikasjoner hvor grunntanken så langt har vært åpenhet, altså det motsatte av DRM. Men uten støtte for EME vil ikke IE11-brukere i Windows 7 kunne se på DRM-beskyttet innhold direkte i nettleseren, men må fortsatt bruke plugins.

Nå tyder nok en del på at heller ikke Firefox vil få EME-støtte med det første, så IE-brukerne med Windows 7 blir ikke alene om å mangle dette. Men etter hvert som pluginstøtten forsvinner fra andre nettlesere, så skaper dette merarbeid for utviklere, som nok på sikt vil prioritere pluginsfrie løsninger, som også er tilgjengelige for nettlesere på nettbrett og smartmobiler, hvor plugins stort sett er fraværende.

Les mer om: