TELEKOM

Dette overtar for HD-voice

Endelig mobilsamtale i nær CD-kvalitet.

Mye bedre lyd i telefonen: EVS - Enhanced Voice Services, eller Full HD Voice som reklamebetegnelsen sikkert blir, skal inn i smarttelefonene forteller dr. ing. Alfonso Carrera i forskningsinstituttet Fraunhofer som har utviklet teknologien.
Mye bedre lyd i telefonen: EVS - Enhanced Voice Services, eller Full HD Voice som reklamebetegnelsen sikkert blir, skal inn i smarttelefonene forteller dr. ing. Alfonso Carrera i forskningsinstituttet Fraunhofer som har utviklet teknologien. Bilde: ORV
21. jan. 2015 - 07:15

LAS VEGAS (digi.no): Ikke før har Telenor fortalt oss at neste generasjon telefonlyd blir det vi kaller HD Voice så banker noe nytt og bedre på døra. Nå kommer EVS - Enhanced Voice Services.

HD Voice, eller AMR-WB som er den egentlige betegnelsen på kodeken som komprimerer og dekomprimerer stemmen under visse betingelser i 3G-nettet, er den som skal bære stemmen vår når VoLTE (Voice over LTE) blir klart senere i år.

Stort sprang
AMR-WB er et stort fremskritt i lydkvalitet når vi sammenlikner med den smalbåndsversjonen AMR-NB vi har vært vant til. Den utvider frekvensområdet fra 300 til 3400 Hz til fra 50 til 7000 Hz. Det er svært hørbart og gjør at man kan tydelig høre forskjell når noen staver f og s. Det er ikke så lett når 3400 Hz er øverste frekvens.

Det hører også med i bildet at samplingsraten, det vil si antall ganger i sekundet det tas en måling av den analoge lyden som grunnlag for digitalisering er doblet fra 8.000 til 16.000. På en CD er samplingsraten 44.000.

Les også: 4G-data er bare begynnelsen

Mye bedre kvalitet 1: Den nye talekodeken er grundig testet med forsøkspersoner som har klassifisert lyden fa 1 til 5. En er svært dårlig kvalitet og 5 er helt perfekt. Når man passerer 15 kbit/s er det i praksis ikke mulig å høre forskjell på EVS or originallyden.
Mye bedre kvalitet 1: Den nye talekodeken er grundig testet med forsøkspersoner som har klassifisert lyden fa 1 til 5. En er svært dårlig kvalitet og 5 er helt perfekt. Når man passerer 15 kbit/s er det i praksis ikke mulig å høre forskjell på EVS or originallyden.

Nok er stort sprang
Selv om AMR-WB kan virke nytt er det lenge siden kodeken ble utviklet. Men den teknologiske utviklingen står som kjent ikke stille. Det tyske forskningsinstituttet Fraunhofer, som er selve moderskipet for lydkomprimering som har utviklet både mp3 og AAC, har utviklet EVS.

Vi møtte mannen som har ledet utviklingen på CES i Las Vegas hvor Fraunhofer viste frem sine siste lydinnovasjoner, den spanske forskeren dr. ing. Alfonso Carrera.

– EVS bringer telefonlyden opp til 20 000 Hz. Kodeken har en samplingsrate på hele 48 000 Hz, altså mer enn på en CD. Det gir et helt annet lydbilde enn med AMR-WB som stopper på 7 kHz. Selv om den menneskelige stemmen er konsentrert rundt de lavere frekvensene har den komponenter som ligger over 7 kHz, sier han.

Mye bedre kvalitet 2: Når testpersoner får høre en samtale med musikk i bakgrunnen er det enda større kvalitetsforskjell på kodekene.
Mye bedre kvalitet 2: Når testpersoner får høre en samtale med musikk i bakgrunnen er det enda større kvalitetsforskjell på kodekene.

Vi fikk hør en del lydprøver og kunne høre svært tydelig forskjell i stemmebildet på AMR-WB og EVS. Mye mer enn vi hadde forventet.

– Med denne kodeken er det fullt mulig å kode musikk i høy kvalitet også. I tillegg er den robust og tåler mye større pakketap enn tidligere kodeker uten at det får ut over kvaliteten, sier Carrera.

Vi fikk høre en prøve med hele 10 prosent pakketap og kunne ikke høre forskjell. Kodeken klarte å rekonstruere lyden.

Dynamisk
EVS vil være kompatibel med dagens AMR-WB og samtidig mye mer effektiv forteller Carrera. En samtale som er komprimert til 9,6 kbit/s med EVS vil ha høyere kvalitet enn en komprimert til 22 kbit/s i AMR-WB. Kodeken vil kunne bruke en variabel bitrate fra 5,6 kbit/s helt opp til 128 kbit/s.

– En telefon som er utstyrt med EVS vil også dekode AMR-WB lyd bedre. Kodeken vil ekspandere frekvensområde og til en viss grad rekonstruere den delen av frekvensspekteret som er gått tapt, sier Carrera.

Snart i telefoner
Fraunhofer samarbeider med produsentene av brikkesett og ifølge Carrera er de allerede i gang med å implementere kodeken i brikkesettene. Det betyr at vi kan forvente at de første telefonene som har EVS-støtte er på markedet neste år.

VoLTE endrer lydopplevelsen
– Når vi innfører VoLTE i år vil langt flere få oppleve skikkelig god lyd i telefonen. Her vil vi også ha interoperabilitet slik at når noen i vårt nett snakker med noen i Netcoms nett vil samtalen bli overført i HD Voice. EVS er neste kodek ut, men når det kommer kan vi ikke si noe om nå. Dette må testes grundig først, men det er ingen tvil om at den nye kodeken vil bli nok et løft i talekvalitet, sier strategidirektør i Telenor Norges tekniske avdeling, Snorre Corneliussen.

Han peker på at stemme vil få en ny vår i mobilnettet. Ikke bare blir lydkvaliteten mye bedre, etter hvert så god at den kan bære musikk, men også at man kan legge inn tekst i samtalen før eller etter man snakker sammen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.