KARRIERE

– Dette selskapet kan forsvinne

Sjefen for Alcatel-Lucent advarer de ansatte.

Toppsjef i Alcatel-Lucent, Michel Combes, advarer franske myndigheter og ansatte om å stikke kjepper i hjulene for en restrukturering av selskapet.
Toppsjef i Alcatel-Lucent, Michel Combes, advarer franske myndigheter og ansatte om å stikke kjepper i hjulene for en restrukturering av selskapet. Bilde: Simon Dawson/Bloomberg/Getty Images/All Over Press
16. okt. 2013 - 08:50

Etter at det fransk-amerikanske tele-teknologiselskapet Alcatel-Lucent varslet at 10.000 arbeidsplasser skulle vekk, har det stormet. Franske ansatte har protestert kraftig mot at 900 jobber forsvinner fra fransk jord og franske myndigheter har engasjert seg.

Bakgrunnen for de brutale kuttene er flere år med kraftige underskudd. Selskapets ledelse insisterer på at det må tas omfattende grep for å redde selskapet fra undergangen.

– Dette selskapet kan forsvinne, advarte toppsjef Michel Combes til radiokanalen Europe 1 radio, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Combes måtte også forklare seg i to timer for det franske parlamentet i en høring om tilstanden i selskapet og hans plan for å få selskapet på fote. Siden 2006 har det vært ikke mindre enn seks ulike restruktureringsplaner for Alcatel-Lucent. Combes nærmest lovet at dette ble den siste.

Mer enn 1.500 ansatte protesterte tirsdag i Paris sine gater mot kuttplanene og den franske regjeringen har engasjert seg for å minimere de franske kuttene. Selskapet er med andre ord under massivt press fra franske myndigheter for å redusere omfanget av kuttene. Combes har imidlertid lovet av alle de franske arbeidstakerne som mister jobben i selskapet vil bli hjulpet til en ny jobb – i eller utenfor selskapet.

Sosialist-regjeringen i Frankrike, under ledelse av François Hollande, fikk i mai gjennom nye arbeidslivsreformer som tvinger selskap som skal si opp ansatte til først å gjennomføre forhandlinger med fagforeninger – før planene blir ekspedert til arbeidsdepartementet for godkjennelse. Det fransk-amerikanske selskapet står nå midt oppe i denne prosessen.

Ifølge Reuters har Alcatel-Lucent tapt mellom 700 og 800 millioner euro (mellom 5,7 og 6,5 milliarder norske kroner) hvert år siden franske Alcatel slo seg sammen med amerikanske Lucent i 2006.

Det har vært spekulert i om Nokias nettverksdivisjon, som nå har mye kapital etter at Microsoft kjøpte Nokias mobildivisjon, vil være interessert i å kjøpe det franske storselskapet. Spørsmålet er om noen vil kjøpe før en eventuell restrukturering.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.