- Dette skjer i IT-bransjen i 2010

IDC kikker i den berømte krystallkula.

- Dette skjer i IT-bransjen i 2010

IDC kikker i den berømte krystallkula.

IT-industrien er verdens kanskje mest omskiftelige bransje. Hvor ellers skapes teknologi, nye trender og måter å jobbe på like raskt?

Hvor ellers er innovasjon like viktig, godt illustrert ved brikkeprodusenten Intel, som henter 90 prosent av omsetningen sin fra under ett år gamle produkter.

Derfor er det også gøy å spå om endringene vi står ovenfor det kommende året.

Hvem sluker hvem, hvilke teknologitrender blir viktige og hvilke dingser skulle vi helst sett allerede under juletreet om tre uker?

Analyseselskapet IDC har gjort denne øvelsen gjennom tre tiår, og nå er det på'n igjen. I løpet av dagen legger de ut spådommene for 2010.

New York Times har snakket med selskapets analytikere i forkant av publiseringen.

Her er noen av de viktigste omveltningene som IDC ser for seg til neste år:

  • Innen slutten av neste år vil det være 300.000 programmer til iPhone tilgjengelig i Apples App Store, en tredobling fra i dag.
  • På samme tidspunkt kan eiere av Android-telefoner boltre seg i mellom 50-75 tusen programmer i Android Market, minst en femdobling mot dagens 10.000.
  • Kampen om å levere verktøyene og plattformen for nettsky-tjenester («cloud computing») blir vesentlig. Aktører som Salesforce.com, Microsofts Azure og Googles App Engine vil merke at markedet tilspisser seg neste år. Da får de økt konkurranse fra IBM og Cisco som begge vil lanserere cloud-produkter, spår IDC. Det er i nettskyen den strategiske kampen innen databehandling vil føres de neste tyve årene, mener analyseselskapet.
  • Apple vil endelig lansere en iTablet eller iPad, den digitale berøringsskjermen det har gått rykter om i årevis. Ifølge IDC blir det en forvokst iPod Touch, med skjerm i størrelsesorden 8-10 tommer. Analyseseskapet mener produktet vil være ideelt både til å se film, nettsurfing, spill, så vel som et lesebrett for bøker, tidsskrifter og aviser. En real Kindle-dödare, hvis vi skal tro spådommen.
  • Netbooks, de små billige bærbare PC-ene til knapt et par tusenlapper vil få følge av kraftigere modeller med noe høyere pris, men med samme formfaktor og lave vekt.

I tillegg tror de at IBM kommer til å kjøpe opp Juniper Networks i løpet av 2010. Et slik oppkjøp er nødvendig for å hamle opp med konkurransen fra HP og Cisco, mener IDC.

Begge de sistnevnte teknologiselskapene har styrket seg på avansert nettverksutstyr den siste tiden, gjennom henholdvis HPs oppkjøp av 3Com og samarbeid mellom Cisco og EMC.

    Les også:

Til toppen