ANALYSER

Dette tjener Apple på hver nye iPad

Marginen øker kraftig med utstyrsnivået, viser en analyse fra IHS iSuppli.

I en tilfeldig valgt iPad kan opptil 50 prosent av komponentene stamme fra Samsung, en av Apples argeste konkurrenter.
I en tilfeldig valgt iPad kan opptil 50 prosent av komponentene stamme fra Samsung, en av Apples argeste konkurrenter. Bilde: IHS iSuppli
19. mars 2012 - 10:50

Analyseselskapet IHS iSuppli publiserte fredag kveld sin analyse av komponentanalyse av Apples nyeste iPad.

Apparatet, som kom på markedet i forrige uke under navnet «New iPad» (og ikke iPad 3), har flere forbedringer i forhold til forgjengeren: Skjermen har større oppløsning, grafikken er kraftigere, batteriet lever lenger, minnet kan økes fra 16 gigabyte til 64, det er to kameraer og et av dem er langt bedre en forrige modells beste. Videre kan man velge LTE framfor mer tradisjonell 3G dersom man ønsker mer enn bare WLAN.

Det gjør at komponenter og produksjon er dyrere. Transport, programvare og andre utgifter skulle være uendret. Analysen omfatter ikke kostnader som lisensiering og royalty. IHS iSuppli tilbyr denne oppsummeringen:

Sammenlikningen av utsalgspris og samlede produksjonskostnader viser at Apples margin øker kraftig med utstyrsnivået.

På iPad2 er bruttomarginen for den rimeligste utgaven 153,90 dollar, tilsvarende 63 prosent av produksjonsprisen, mens den øker til 258 dollar og 95 prosent ved tillegg for 3G.

På nye iPad har den rimeligste varianten en bruttomargin på 182,95 dollar, tilsvarende 58 prosent av produksjonsprisen. Dobler man minnet til 32 gigabyte øker marginen til 80 prosent. Legger man til LTE (av noen kalt «4G») øker marginen til 94 prosent. Toppmodellen med 64 gigabyte minne og LTE har en bruttomargin på 420,30 dollar, tilsvarende 103 prosent av produksjonsprisen.

En annen observasjon er at Samsung kan bidra med nærmere halvparten av alle komponenter i en iPad, målt i verdi.

Forklaringen på dette anslaget er at Samsung leverer både skjerm og applikasjonsprosessoren, de to dyreste komponentene i nye iPad, henholdsvis 87 dollar og 23 dollar. I LTE-modellene med 32 gigabyte minne svarer dette til en andel på 30,2 prosent av summen av alle komponentkostnadene.

Samsung er en av flere minneleverandører til iPad, ved siden av Toshiba, Hynix og andre. Gitt at Samsung også leverer minne til LTE-modellen med 32 gigabyte minne, øker deres andel av komponentkostnadene til 39,4 prosent.

– Vi er ikke sikrer, men IHS tror at battericellene leveres av Samsung. Dersom dette viser seg å være korrekt, vil Samsun stå for nesten 50 prosent av komponentkostnadene til den nye iPad, skriver IHS iSuppli.

Apple er med andre ord i stort grad avhengig av komponentleveranser fra Samsung, samtidig som den koreanske produsenten er den største leverandøren av Android-baserte nettbrett og følgelig en av Apples argeste konkurrenter. Dette skjer trass i at Apple og Samsung står mot hverandre i flere rettssaker knyttet til patenter og lisensiering av mobil teknologi.

OBS: Teksten er rettet etter en påpekning om at også forrige modell har to kameraer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.