Skattelister 2017

Sjekk lønna til IT-toppene: Denne karen drar inn mye mer enn de andre

Bjørn Olstad i Microsoft Development Center Norway topper skattelistene i år.
Bjørn Olstad i Microsoft Development Center Norway topper skattelistene i år. (Bilde: Kurt Lekanger, Digi.no)
Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

I dag ble skattelistene for 2017 tilgjengelig for offentligheten. Privatpersoner kan søke i tallene via skatteetaten.no. Vi har hentet ut inntekt og formue for noen av de viktigste aktørene innen IT-bransjen. 

Vi velger å publisere skattelistene fordi i et tillitsbasert demokrati som Norge er, så er det viktig med åpenhet og innsyn.

Det er mange nøkkelpersoner i IT-bransjen. Vi har valgt å publisere inntektene til ledere fra de selskapene som leverte best resultat i fjorårets regnskap. Vi bruker informasjon fra våre tidligere publiserte topp 100-lister over IT-bransjens mest lønnsomme selskaper og selskapene med flest ansatte.

Microsoft-sjef overlegent på topp

På topp ser vi Bjørn Olstad, daglig leder i Microsoft Development Center Norway. Han står med en ligningsinntekt på drøyt 20 millioner kroner.

Olstad var tidligere teknologidirektør i Fast Search & Transfer. Selskapet ble solgt til Microsoft for svimlende 6,6 milliarder kroner i 2008, og Olstad ble med over som leder for den norske utviklingsavdelingen, som du kan lese mer om her.

Overgangen ser ut til å ha blitt en lønnsom affære. Inntekten hans i dag er hestehoder foran andreplassen på listen, nemlig Arne Lee Norheim. Han er sjef for IBM Norge og hadde en inntekt i fjor på drøyt sju millioner kroner.

Bak ham kommer sjefene i Bouvet, Atea og Nets i Norge, alle med inntekt mellom seks og sju millioner kroner.

Se hele listen nederst i artikkelen.

Ikke et nøyaktig bilde

Skattelistene gir ikke et nøyaktig bilde av den totale økonomien til en person. De viser ikke lønn eller hvilke fradrag som vedkommende har hatt. For eksempel vil en person med høy gjeld ha store rentefradrag, og dermed lav oppgitt inntekt.

Grunnprinsippet for all skattelegging er at utgifter til inntektservervelse kan trekkes fra, og det kan gi utslag i at nettoinntekten er lavere enn hva personen tjener, den kan stå lik null.

Skattelistene

Skattelistene inneholder opplysninger om nettoinntekt og nettoformue til personer som har fått skatteoppgjør. 

Om nettoinntekt benyttes også alminnelig inntekt før berettiget fradrag (for eksempel avskrivninger fra verditap på eiendomsinvesteringer, aksjetap, renter på lån med mer).

Nettoinntekten omfatter ikke tillegg i alminnelig inntekt fordeler som etter skatteloven § 10-42 eller oppjustert alminnelig inntekt etter skatteloven §§ 10-11, 10-31, 10-42 og 10-44). 

På bakgrunn av dette kan oppgitt inntekt og formue gi et uriktig bilde av en persons økonomi.

Kilde: Skatteetaten.no

 

Noen velger å investere i eiendom, for det gir mulighet for avskrivninger på inntekt. For eksempel kan personen ha investert i næringseiendom eller leiegård, og har som følge driftskostnader på disse. Driftskostnadene gir vedkommende store fradrag på inntekten sin i form av avskrivning.

I de tilfellene der inntekten er høyere enn lønn kan en av årsakene være at vedkommende sitter i mange styrer, og mottar styrehonorar.

I tillegg er det verdt å merke seg at noen av lederne i listen tiltrådde stillingen i 2018, mens inntekten nødvendigvis er hentet fra skattelistene for 2017. Inntekten blir dermed for stillingen de hadde i 2017.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen