FORBRUKERTEKNOLOGI

Dette tjener de på iPhone-skattesøk

Dagbladet og VG konkurrerer hardt om folks kikkertrang.

21. okt. 2009 - 12:43

I natt ble årets skattelister offentliggjort, og begivheten gis som vanlig enorm oppmerksomhet i pressen. - Hvor rike er vennene dine?, spør Dagbladet leserene sine.

Få andre nettaviser har satset mer på skattesøk enn nettopp Dagbladet. Allerede i forrige uke lanserte de en egen iPhone-applikasjon for skattesøk.

Programmet som koster 17 kroner gikk umiddelbart til topps i Apples App Store, da den ble lansert for en uke siden.

Apple stikker av med 30 prosent av inntektene. Resten deles mellom Dagbladet og programvarehuset Apps AS, som har spesialisert seg på å utvikle mobile applikasjoner.

- Tusen personer kjøpte skattesøk-appen vår den første dagen. Det sendte den på toppen av listen over kjøpte programmer i App Store. Dermed tjente vi rundt 6000 kroner på en dag, forteller mobilansvarlig Erik Saastad i DB Medialab til digi.no.

Dagbladet og Apps skattesøk topper listen over betalte programmer til iPhone. Den er også nest øverst på listen over høyest omsetning - i sterk konkurranse med langt dyrere GPS-navisjon.
Dagbladet og Apps skattesøk topper listen over betalte programmer til iPhone. Den er også nest øverst på listen over høyest omsetning - i sterk konkurranse med langt dyrere GPS-navisjon.

Programmet ligger fortsatt på toppen av salgslisten. Hvor mye regner de med å tjene totalt på dette?

- Vi budsjetterer med at vi får inn 100.000 kroner. Det kan bli mer, men trolig ikke så mye, sier Saastad.

- Regner dere med å tjene på dette programmet?

- Dette går uten tvil i pluss. Vi er godt fornøyd med 100.000, sier han.

Han regner imidlertid ikke med at programmets «levetid» blir særlig mye lenger enn en måneds tid.

Etter å ha gått en runde internt ønsker verken Dagbladets MediaLab eller Apps AS å oppgi eksakte dagsferske tall for nedlastinger så langt.

VG lanserte i dag nemlig en tilsvarende iPhone-app. I likhet med Dagbladets er også denne koblet mot Facebook, slik at brukerne med et tastetrykk kan se skatteopplysningene til vennene sine.

- Det har først og fremst med konkurranse med VG å gjøre. Det betyr mye å ligge på toppen av App Store-listen, sier Erik Saastad.

På svært kort tid har også VGs skattesøk til iPhone klatret høyt på topplisten. I skrivende stund er dette det 10. mest solgte programmet til iPhone i Norge.

Kritikk mot offentliggjøring

Mange har reagert på offentliggjøringen av skattelistene, og Datatilsynet får stadige henvendelser fra publikum som stiller seg kritisk til praksisen.

- Vi gjentar vår oppfatning om at det strider mot sentrale personvernprinsipper at opplysninger den enkelte norske borger er pliktig til å levere inn, skal kunne brukes til underholdning, gjøres søkbar eller tilbys for salg via mobil i form av SMS-tjenester, kobles opp mot andre eksisterende nettjenester eller lignende, skriver Datatilsynet på sine nettsider.

Samtidig oppfordrer de publikum som oppfatter eller mistenker at pressens dekning av opplysningene i skattelistene har bakgrunn i utelukkende kommersielle motiver, om å klage.

Lovendringen som muliggjør offentliggjøringen av skattetallene har bak grunn i et forslag fra Finansdepartementet, og Datatilsynet mener derfor klagene bør rettes dit.

- Har dere fått kritikk fra publikum som synes det er betenkelig at dere kobler skattesøk mot Facebook slik dere gjør?

- Nei, vi har ikke fått noen tilbakemeldinger på det, sier Saastad.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.