JUSS OG SAMFUNN

- Dette vil ikke Datatilsynet «rushe»

Fortsatt uavklart om nettskytjenester bryter norsk lov.

Uavklart juss: - Det er en voldsom utvikling på området, sier direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon om nettskyen.
Uavklart juss: - Det er en voldsom utvikling på området, sier direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon om nettskyen. Bilde: Per Ervland
3. okt. 2011 - 11:31

Mange virksomheter fristes av at de nå kan få IT-systemene sine levert som en abonnementstjeneste fra digre serverparker i utlandet.

Samtidig gjør forhold knyttet til håndtering av personopplysninger at modellen er problematisk. Som digi.no har belyst i en serie artikler kan spranget ut i nettskyen være i strid med norsk lov.

Vurderer forbud

Danske myndigheter har foreløpig nedlagt forbud mot at Odense kommune får ta i bruk løsningen Google Apps. Datatilsynet i Norge vurderer nå en tilsvarende sak med Narvik kommune som prøveklut.

- Dette er et område hvor det skjer veldig mye for tiden. Vi har blant annet tatt en del kontakt med våre kolleger i Danmark. Odense-saken er sannsynligvis av betydning også for standpunktet vi vil ta, sier direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon til digi.no.

Men avgjørelsen lar vente på seg.

I sommer klaget en privatperson på Narviks overgang til Google Apps. Datatilsynet svarte med å kreve en redegjørelse fra kommunen. Det har nå gått én måned siden svaret forelå, men tilsynet er fortsatt langt unna en konklusjon.

- Dette er ikke en sak vi kommer til å «rushe». Vi er nødt til å foreta en grundigere analyse, og blant annet se om det går mot en felles posisjon blant de europeiske personvernmyndighetene, sier Thon.

Vi kan ikke bare lukke øynene for at det er en voldsom utvikling på området. Blant utfordringene er at Google bare tilbyr standardkontrakter med lite rom for tilpasninger til enkelte lands lovverk, at de nekter å oppgi hvor dataene faktisk lagres, og at det ikke foreligger en databehandleravtale mellom leverandør og kunde.

- Det er også krevende å kunne gjennomføre sikkerhetsrevisjonene som lovverket krever. Vi ser det er noen lovmessige problemer her. På den annen side er skytjenester blitt en stor ting. Det er kostnadseffektivt og viktig. Vi må også se på den siden. Vi kan ikke bare lukke øynene for at det er en voldsom utvikling på området, sier direktøren i Datatilsynet.

Nettskybruk fortsatt i det blå: Bjørn Erik Thon og Datatilsynets konklusjon kan få store konsekvenser. <i>Bilde: MARIUS JØRGENRUD</i>
Nettskybruk fortsatt i det blå: Bjørn Erik Thon og Datatilsynets konklusjon kan få store konsekvenser. Bilde: MARIUS JØRGENRUD

Tilsynet har den siste tiden diskutert problemstillingen med europeiske kolleger i Berlin og i nordiske møter. De har også hatt Google på besøk for å lære mer om løsningen deres.

- Det ligger i sakens natur at vi kan komme til samme konklusjon som i Danmark, men der er saken [forbudet mot Google Apps i offentlig sektor] påklaget. Det er kun et forvaltningsvedtak, og dermed ikke endelig avgjort.

- I hvilken grad er Narviks redegjørelse tilfredstillende for Datatilsynet?

- De har gjort et grundig arbeid og har gått inn i saken med stort alvor. Men det er for tidlig å gå inn å diskutere enkeltspørsmål i det de har skrevet.

Thon er klar på at standpunktet uansett vil kunne få store konsekvenser.

- Sier vi nei til Narvik, så stenger vi døra for noe både Narvik kommune og andre offentlige etater ønsker å bruke. På samme måte må vi foreta en konsekvensutredning av hva et ja vil innebære.

Det er heller ikke sånn at problemstillingen bare gjelder offentlig sektor. Sakskomplekset kan være vel så aktuelt for private selskaper, ifølge Datatilsynet.

- Det kan det være. Grunnen til at dette særlig gjelder offentlige virksomheter er at de er storbehandlere av sensitive opplysninger. Jeg ser at dette kan være aktuelt også for andre som behandler store datamengder, sier Thon.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra