BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dette virker ikke på ARM-Windows

Nesten alt du kjenner av programvare må skrives om.

Windows-sjef Steven Sinofsky viste frem en prototyp av et Windows 8-basert nettbrett denne uken.
Windows-sjef Steven Sinofsky viste frem en prototyp av et Windows 8-basert nettbrett denne uken. Bilde: Reuters/Alex Gallardo
16. sep. 2011 - 11:08

Microsoft har understreket at all kode som kjører på Windows 7 også skal fungere på deres neste operativsystem. Når Windows 8 lanseres til neste år blir det for første gang også i klientutgave som støtter ARM-prosessorer. (Windows Server 8 støtter ikke ARM).

Dette har ledet flere til å tro at også dagens x86-tilpassede programvare kan kjøres på ARM-basert Windows, som vel i hovedsak er tenkt kjørt på nettbrett.

Det ville krevet en form for emulering, neppe en egnet løsning for enheter som typisk har svakere prosessorkraft enn bærbare og stasjonære pc-er.

Windows-sjef Steven Sinofsky måtte uansett svare på spørsmål om dette, og under et analytikermøte denne uken bekreftet han at ingen Windows-programmer til x86-arkitekturen vil kjøre på ARM-utgaven.

En slik støtte er ikke hensiktsmessig, og ville kunne begrense verdien av å kjøre Windows 8 på ARM-baserte systembrikker (SoC - System on Chip), mente han.

- Ville for eksempel batteritiden bli like god? Vel, disse programmene [x86] er ikke skrevet for å fungere godt i møtet med begrenset batterikapasitet, som er en av fordelene med applikasjoner til Metro-grensesnittet, sier Sinofsky.

Samme dag understerket Microsoft-topp Steve Ballmer, under utviklerkonferansen Build, hvordan Windows 8 ville utgjøre verdens største programvaremarked. Operativsystemet ville ifølge ham støttes av en halv milliard datamaskiner.

Han unngikk derimot å nevne at økosystemet har ulik støtte avhengig av arkitektur. Så godt som alle eksisterende applikasjoner til Windows må skrives om for å fungere på ARM-systemer.

Kun Metro-programmer vil fungere på ARM-plattformen. I tillegg må programvaren distribueres gjennom Microsofts kommende app-butikk Windows Store.

Den ordinære x86-versjonen av Windows 8 vil derimot støtte både eldre desktop-programvare på vanlig møte, i tillegg til applikasjoner for Metro-grensesnittet.

Microsoft har selv demonstrert en tidlig utgave av Office til ARM-arkitekturen, men det store spørsmålet er om andre programvarehus er interessert i å bruke tid og krefter på å tilpasse sine produkter på samme måte.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.