BEDRIFTSTEKNOLOGI

Deutsche Telecom med svekket tillit

Det tyske telekommunikasjonsselskapet Deutsche Telekom er nedgradert av Standard & Poor etter høy belåning i forbindelse med kjøp tredje- generasjonslisenser.

Oddmund Grøtte
9. okt. 2000 - 10:55

Kredittselskapet Standard & Poor (S&P) nedgraderte fredag kveld Deutsche Telekom fra A- til A- -, ifølge en pressemelding fra S&P. Dette er ingen dramatisk nedgradering, men kan medføre økte finansielle utgifter for Deutsche Telekom.

S&P oppgir nedgraderingen med at selskapets ekspansjon diversifiserer vekk fra de tradisjonelle inntektskildene. Ekspansjonsplanene øker usikkerheten om fremtidige inntektsstrømmer som støttes av inntekter fra fastlinjenettet til selskapet. I tillegg har andelen lån steget den siste tiden og konkurransen på det tyske markedet er forventet å øke. Ved utgangen av 2000 forventes selskapet å ha 65 milliarder euro i nettogjeld, sammenlignet med 41 milliarder euro i juni. Økningen i nettogjelden skyldes hovedsaklig de 16 milliarder euro selskapet har brukt på å kjøpe 3G lisenser i Europa, skriver S&P.

På grunn av dette konkluderer S&P med at risikoen for selskapets långivere har økt og selskapet negraderes for å reflektere økt risiko for långiverne.

Også i Sverige har Finansinspektionen reagert på økende belåning blant telekomselskapene:

Les mer om Finansinspektionen:
IT-risiko under lupen

Aksjemarkedet har heller ikke omfavnet Deutsche Telekom den siste tiden. Fra en notering på 60 euro i juli har aksjen falt tilbake til siste notering på 39 euro, en nedgang på 35 prosent.

Aksjekursen til Telia har også fått en hard medfart på børsen i Stockholm. Fra en åpningskurs på omlag 90 kroner har aksjekursen krøpet nedover til sist omsatte kurs på 56 SEK. For aksjonærene tilsvarer dette en verdireduksjon på nesten 90 milliarder SEK.

Kursutviklingen i Stockholm finner du her.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.