Utviklerprofilen

– DevOps har fått meg til å tenke mer på hvordan tjenester skal bli enkle å drifte og vedlikeholde

Dette forteller Erik Forsman, som jobber med betalingstjenester hos Buypass.

Erik Forsman jobber med betalingsløsninger hos Buypass.
Erik Forsman jobber med betalingsløsninger hos Buypass. (Foto: Buypass)

Dette forteller Erik Forsman, som jobber med betalingstjenester hos Buypass.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Ukens utviklerprofil er Erik Forsman (27). Han han jobber med betalingstjenester i utviklingsavdelingen til Buypass.

Kan du kort beskrive stillingen og oppgavene dine?
Jeg er prosessleder/team lead for payment-teamet og er ansvarlig for daglig oppfølging og prioriteringer, arkitektur- og sikkerhetsavgjørelser innenfor teamet. Jeg er veldig praktisk anlagt, så jeg ønsker, og gjør først og fremst, mye utvikling. Det er sånn sett ikke et veldig teoretisk lærebokeksempel på en prosessleder, men en mer utviklingsorientert tilnærming til denne oppgaven.

Hvor jobber du mest, på kontoret, på hjemmekontoret eller ute hos kunder?
Primært på kontoret.

Kan du fortelle litt om prosjektet/prosjektene du jobber med akkurat nå?
Innføring av standarder (OAuth2 & OpenID Connect) for å autentisere og autorisere både systemer og sluttbrukere, samt API-er som støtter opp under dette.

Jeg jobber også løpende med betalingstjenester for Norsk Tipping og Norges Idrettsforbund, både videreutvikling av eksisterende løsninger, men også integrasjon mot flere betalingsmidler.

Hvor lenge har du jobbet som utvikler?
Siden jeg begynte å jobbe i Buypass sommeren i 2014. Jeg kom da rett fra «skolebenken».

Hvor gammel var du da du først begynte å lære deg programmering?
Jeg begynte i det små med å lage noen enkle nettsider for klaner i forbindelse med at jeg spilte i overkant mye Counter-Strike i løpet av ungdomsskolen. Det var imidlertid et lengre opphold fra denne perioden til jeg faktisk fikk øynene opp for at det kunne være noe karrierevei.

Hva slags utdannelse har du?
Bachelor i informasjonsteknologi fra Høgskolen i Oslo og Akershus

Hvilke plattformer utvikler du vanligvis for?
Nesten utelukkende webløsninger, i størst grad REST-API-er.

I det man skal skrive script, automatisere prosesser, i det hele tatt åpne et shell og gjøre noe, blir alt mye enklere på en unix-maskin

Hvilken pc-plattform/OS foretrekker du selv å bruke?
Jeg bruker, og har mest erfaring med å bruke Windows. Til personlig bruk er det nok mest smak og behag, men i det man skal skrive script, automatisere prosesser, i det hele tatt åpne et shell og gjøre noe, blir alt mye enklere på en unix-maskin.

Hvilke programmeringsspråk benytter du?
Det går for det meste i Java (Maven), også noe NodeJS. Men jeg syns også det er interessant å bruke, se og lære andre språk. Visse ting er mye enklere i ett språk enn et annet, så det er stor verdi i å velge riktig verktøy til oppgaven

Hva er favorittspråket og hvorfor?
Det blir fort gjort å svare Java ettersom det er det jeg jobber med i hverdagen og kan best. Men jeg syns også det kan være veldig gøy å skrive bash-script, ettersom man kan lage noe veldig kraftfullt med få linjekoder –  men da mest i forbindelse med bygg/deploy av applikasjoner. I samme åndedrag kan jeg nevnte ShellJS, som er en veldig kul npm-pakke for å lage unix-ish script på node.

Hvilke to verktøy greier du deg ikke uten, og hvorfor?
Jeg prøver å ikke være for avhengig av spesifikke verktøy – jeg liker tanken på å ikke bli satt sjakk matt fordi ting ikke er satt opp akkurat slik man er vant med. Men per nå er det vanskelig å komme utenom IntelliJ. Ellers kommer man vel ingen vei uten git?

Hva slags oppgaver liker du best å jobbe med?
Jeg syns det er morsomt å jobbe med ting som man ser blir tatt i bruk, og som jeg som privatperson også kan bruke, for eksempel å levere en tippekupong på Norsk Tipping, hvor betalingen går gjennom systemene jeg sitter med daglig.

Jeg liker å følge denne magefølelsen i størst mulig grad.

Jeg interesserer meg også mye for arkitektur, så synes det er interessant å tegne opp nye løsninger på et overordnet nivå. Jeg får veldig fort et godt overblikk og en ganske god magefølelse på hvordan forskjellige utfordringer bør takles, og jeg liker å følge denne magefølelsen i størst mulig grad.

Dette har selvfølgelig sine fordeler og ulemper, og det kan i visse tilfeller føre meg ned noen blindgater. Men man lærer jo av sine feil. I sum tror jeg man lærer mer og får bedre erfaring på denne måten å jobbe på, fremfor en veldig detaljert plan «up front» som sjelden viser seg å være en fasit.

Hvordan sørger du for å holde deg faglig oppdatert?
Jeg skummer en del overskrifter på teknologiske nettsider og leser de sakene som interesserer meg (ikke ulikt alle andre tenker jeg). Ellers har vi en del interne forum hvor andre i bedriften viser frem/snakker om nye verktøy/løsninger, etc., noe som er veldig verdifullt.

I hvilken grad har metoder og teknologier som DevOps, maskinlæring, nettsky og konteinere endret måten du jobber på?
For min del har det først og fremst fått meg til å tenke mer på hvordan tjenester skal bli så enkle å drifte og vedlikeholde som mulig. Utenom maskinlæring, som jeg ikke har vært så mye borte i, er DevOps, cloud og konteinere noe som kan hjelpe til å gjøre hverdagen enklere. Men jeg tror det er fort gjort å tro at noe skal være en «silver bullet» som skal løse alle problemer. En dårlig testet tjeneste med komplekse avhengigheter, er fortsatt en dårlig testet tjeneste med komplekse avhengigheter om den blir deployet som et docker-image i skyen.

Jeg tror det er fort gjort å tro at noe skal være en «silver bullet» som skal løse alle problemer.

Ser du noen trender framover som virkelig vil forandre hverdagen til utviklere?
Jeg tror en «ren» utvikler og den klassiske rolleoppdelingen man (hvert fall for 4 år siden) lærer om på skolen, blir mer og mer visket ut. Dette er jo noe som underbygges av DevOps, men også at utviklere har mer påvirkning i fasene før implementering.

Hvilke teknologier eller fagområder skulle du gjerne kunnet mer om?
Uten at det nødvendigvis er direkte overførbart til hva jeg jobber med per nå, syns jeg maskinlæring/kunstig intelligens virker veldig spennende. Ellers har jeg vært på noen foredrag og lest litt om bitcoins/blockchains, uten at jeg helt har blitt en ekspert på det området. Jeg trenger nok litt «hands on» for å forstå alle begreper og mekanismer som er i sving, men det virker tilsynelatende veldig interessant.

Deltar du jevnlig på konferanser? I så fall, hvilken er den viktigste for deg?
Har vært på JavaZone alle årene jeg har jobbet i Buypass, men ønsker å finne tid til å være med på flere konferanser, særlig de som omhandler betaling.

Hvilket forhold har du til innebygd personvern?
Jeg jobber daglig med persondata i forskjellige sammenhenger, og Buypass har også forskjellige sertifiseringer som setter krav til hvordan slike data skal håndteres. Med GDPR kommer også nye retningslinjer som må følges hvor særlig innsyn og sletting av data er sentralt.

Når det gjelder innebygd personvern, oppfatter jeg dette som noe som kommer «naturlig», uansett hvilken bransje vi opererer i.

I forbindelse med betaling, hvor Buypass for eksempel er sertifisert for å håndtere kortdata, er det også viktig å kunne tilby våre kunder – som ikke har den samme sertifiseringen – en mulighet til å bruke løsningene våre, uten at de bryter noen regler med hva slags data de kan sitte med i sine systemer.

Når det gjelder innebygd personvern, oppfatter jeg dette som noe som kommer «naturlig», uansett hvilken bransje vi opererer i.

Bidrar du, enten i jobben eller på fritiden, til noe åpen kildekode-prosjekt – i så fall, hvilke(t)?
Per nå er det dessverre ikke noe jeg gjør mye av. Jeg synes det høres spennende ut å jobbe mer på denne måten, og har tro på at dette også kan heve kvaliteten på hva man lager.

Hvor mye programmerer du på fritiden?
I liten grad. Det kan være enkelte perioder hvor jeg tester ut noe på fritiden, men ellers har jeg troen på at det, tilsvarende som for andre yrker, har stor verdi å kunne koble av og skille privatliv fra jobben. Jeg har som oftest fått nok av programmering for en dag i det jeg drar hjem fra jobb.

Har du noen (andre) hobbyer?
Det går mye i fotball, først og fremst engelsk fotball. Det er kanskje litt lite originalt å være Manchester United-supporter, men sånn har det nå en gang blitt.

Hva gleder du deg mest over ved å jobbe som utvikler?
At jeg får jobbe med noe jeg synes genuint er gøy og som jeg interesserer meg for. Om jeg hadde hatt et annet yrke, ser jeg uansett for meg at jeg ville gjort noe form for programmering.  Så at det er jobben min er jo en kjempebonus.

Opplever du at jobben som utvikler har noen negative sider?
Du blir sittende mye sittende i ro! Det hadde ikke skadet om skrittelleren hadde hatt noe større utslag etter endt arbeidsdag. Om det er problemer eller utfordringer man ikke helt har løst, er det vanskelig å legge dette helt igjen på jobb. Det er fort gjort at det gnager i bakhodet. Så jeg misunner dem med yrker (om noen) som kan legge det helt igjen på jobb.

Føler at du får den lønnen du fortjener?
Jeg går ut ifra at det finnes mer innbringende yrker og stillinger, men sammen med det at jeg liker hva jeg driver med, så synes jeg det.

Hva er det beste frynsegodet du får?
Mobiltelefon og bruk.

Her kan du lese flere intervjuer med norske utviklere »

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen