BEDRIFTSTEKNOLOGI

Diabetes-pasienter får hjelp over mobilnettet

Måleutstyr hjemme hos pasientene sender data rett til sykehuset over mobilnettet.

13. juni 2007 - 08:16

I fjor sommer startet IBM-forsker Michael Nidd fra IBMs forskningslab i Zürich i Sveits et samarbeidsprosjekt med Tromsø Telemedisin (TTL).

Formålet er å utvikle trådløse kommunikasjonsløsninger som gjør det mulig for pasientgrupper å bli behandlet og fulgt opp hjemmefra.

Pasienter med diabetes 2 har blitt blinket ut som pilotgruppe til prosjektet.

I styret til TTL sitter også administrerende direktør Morten Thorkildsen i IBM. Han har store forventninger.

– Forskningsresultatet kan gi en hyggelig gevinst for pasienter som med en trådløs kommunikasjon kan gjøre de samme målinger fra stua som om de var hos legen, sier Thorkildsen til digi.no.

Diabetes 2 er en livsstilssykdom som rammer stadig flere og yngre mennesker. Spesielt skummelt er det at flere og flere barn også er overvektige. Veien til diabetes 2 går nemlig via overvekt.

Hardt belastede diabetespasienter må måles opptil flere ganger om dagen.

Telemedisinkonferansen i Tromsø fortalte Nidd hvordan teknologien kan brukes til medisinsk oppfølging.

Diabetespasienter er en typisk gruppe som trenger oppfølging, kontroll og dialog med helsevesenet uten at de nødvendigvis må reise til et sykehus.

IBM-forskere fra Zürich lager nå et program som gjør det mulig å overføre pasientdata som blodtrykk, puls og insulinnivå via mobiltelefon og PC til sykehuset. Dataene krypteres og sendes automatisk. Pasienten spares for tidkrevende og kostbare reiser, og trenger kun å forholde seg til måleutstyret.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.