IT-NORGE

Difi bryter egne IT-standarder

– Hva er da vitsen, spør IKT-Norge.

KRITISERER DIFI: Statens referansekatalog for pålagte IT-standarder er verdiløs i nåværende form, mener IKT-Norges direktør internett og nye medier, Torgeir Waterhouse.
KRITISERER DIFI: Statens referansekatalog for pålagte IT-standarder er verdiløs i nåværende form, mener IKT-Norges direktør internett og nye medier, Torgeir Waterhouse. Bilde: Per Ervland
25. sep. 2013 - 12:16

Hva er vitsen med å ha en statlig referansekatalog for pålagte IT-standarder, hvis selv ikke etaten som bestemmer den følger kravene?

Det er Torgeir Waterhouse i IKT-Norge som spør. Han reagerer på at Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) kan finne på å premiere offentlige nettsider, ironisk nok uten at de følger etatens egne føringer.

Statens vegvesen ble tirsdag kåret til årets beste offentlige nettsted. Både vinneren og Difi sine egne nettsider benytter HTML5.

– Dobbeltmoral, mener Waterhouse.

For dette er stikk i strid med de obligatoriske kravene i referansekatalogen som bare åpner for HTML 4.01 eller XHTML 1 på offentlige nettsteder.

– Hva er det Difi driver med? Hva er vitsen med å gi pålegg om hvordan tjenester skal utvikles, når de samtidig premierer de som bryter denne malen, sier Torgeir Waterhouse til digi.no.

Hva er det Difi driver med? Verdiløs

Det er ingen kritikk av løsningene som vant kåringen. Det er gode og verdige vinnere, understreker han. IKT-Norge-direktøren mener derimot at referansekatalogen, som sist ble oppdatert oktober i fjor, like gjerne kan legges ned.

– Når den ikke følges, er det ikke noe poeng i det hele tatt. Da er det bare støy. Det har vi tatt opp med Difi ved flere anledninger, uten at vi har fått noe skikkelig svar.

Synet er at hvis katalogen skal ha noen verdi må den være oppdatert i henhold til teknologien som faktisk anvendes.

– Man burde vært på HTML5. Det er problemstillingen: Er man i stand til å holde en sånn referansekatalog tilstrekkelig oppdatert? Hvis svaret er ja, hvorfor makter ikke Difi det da, spør Waterhouse.

HTML5 er riktignok ingen ferdig etablert webstandard ennå, slik status venter ifølge ham først neste sommer.

– Alle vet at hvis du skal levere en moderne webside med god funksjonalitet i 2013, så er det vanskelig å komme utenom HTML5. Vi må ha et standardiseringsarbeid som stimulerer til innovasjon og nyskaping. Men hvis det skal fungere slik referansekatalogen gjør i dag har den ingen verdi.

OPPDATERT:

IT-direktoratet valgte å svare på kritikken i et blogginnlegg onsdag ettermiddag. digi.no har imidlertid flere spørsmål som vi kommer tilbake til i en annen sak.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.