JUSS OG SAMFUNN

digi.no i uke 41

Det begynte med dannelsen av en nordisk nettgigant, fortsatte med slakt av Gudmund Restads statsbudsjett, blodbad blant verdens teknologiselskaper, teletilsynsmyndigheter som ikke vet hva de selv vil, norske programvaresuksesser, pinlige innsidekjøp i mediebransjen, og alskens supperåd. digi.no oppsummerer uka som gikk.

Øystein Kvistad
10. okt. 1998 - 12:52

Ikke før man knapt hadde fordøyet meldingen om at Norsk Gallup Institutt AS for første gang hadde registrert over halvannen million nettbrukere i Norge, kom nyheten som fikk det til å skjelve i de nest største web-byråenes grunnvoller: Nyfusjonerte New Media Science og Digital Hverdag går sammen med svenske Netsolutions, danske Networkers og finske Satama Interactive i den nordiske nettsammenslutningen Nordic NetPartners AB. Ifølge New Media-science-gründer Erling Maartmann-Moe blir Nordic NetPartners AB også Europas største Internett-allianse.

Mer kjøp og salg: Mandag ble det klart at Computer Advances Group (CAG) selger datterselskapet LAN International (LANI) for nærmere 200 millioner kroner - det vil si for nesten dobbelt så mye som hele CAG ble verdsatt til av Oslo Børs ved suspensjonen fredagen før. Og akkurat som digi.no allerede i desember i fjor spådde ville skje...

Penger - mye penger - handlet det også om da finansminister Gudmund Restad (Sp) mandag la fram Bondevik-regjeringens forslag til statsbudsjett for 1999. Mens en samlet arbeiderbevegelse, med en Yngve-nå-er-jeg-jævla-forbanna-Hågensen i spissen, skrek over seg i frustrasjon og sinne over regjeringens forslag om å fjerne en fridag, reagerte IT-bransjens interesseorganisasjoner med skrekkblandet fryd over IT-satsingen i budsjettet.

Så får det heller være at digi.no-redaktør Jens Kanden ikke sa seg helt enig med KDL-general Per Morten Hoff. Mens Hoff blant annet setter pris på regjeringens satsing på et eget teknologiråd, velger Kanden å se på etableringen som dannelsen av nok et "teknologisk supperåd"...

Freske fraspark kan gjøre både godt og vondt. Det vet ikke minst "supermegleren" Jan Petter Sissener i Orkla Finans, som under kursfallene tidligere i år spådde at totalindeksen ved utgangen av 1998 likevel ville ende på nesten det dobbelte av det den ligger på i dag. Det handlet om å ha baller, mente Sissener. Hvilket fikk finansredaktør Jørgen Christiansen i digi.no denne uka til å spørre "hvem har størst baller nå?".

Sissener har ennå ikke svart.

Og apropos baller: Vestvågøy kommune må grave dypt i pungen etter at kommunen - for å holde oss til terminologien - ble tatt med buksene langt nede på leggene. Microsoft likte dårlig at kommunen piratkopierte selskapets Office-programmer, og sendte liksågodt kommunepampene i nord en smekker regning på 222.000 kroner for manglende lisensbetaling.

Etiske spørsmål er forøvrig også kommet høyt på Internett-aktørenes agenda. KDL med flere har foreslått å opprette et Internett Etisk Råd (jepp, engelsksjuka florererer også der), men de foreslått retningslinjene for rådets arbeid møter sterk motbør, ikke minst fra presseforbundene. Både redaktørforeningen og presseforbundet mener utkastet går for langt i å påta seg ansvar ut over det norsk lov krever, og faktisk kan innebære en trussel mot ytringsfriheten. Redaktørforeningen anbefaler at forslaget til retningslinjer for etikkrådets arbeid omarbeides. - Overfor våre medlemmer vil vi bestemt advare mot å slutte seg til en ordning som baserer seg på det foreliggende forslag, sier generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening.

"Slutte seg til" gjør såvisst ikke Dagsavisen. Det gamle Arbeiderbladet vil tvert i mot ut av A-pressen, blant annet fordi det ikke passer seg for en avis å være med i store, børsnoterte konserner, ifølge ansvarlig redaktør Steinar Hansson. At Dagsavisen blir stiftelse og i hvert fall ikke stiller noe svakere i kampen om pressestøttekroner heretter, snakker Hansson ikke så høyt om.

Akkurat dét kan en jo godt forstå. Den siste ukas tildragelser i en herværende drosje i Oslo, viser at journalister som snakker høyt lett kan komme i trøbbel. Spesielt dersom en er bevæpnet med pølse. digi.no har registrert at ketchup på skjorta kan sende deg på glattcelle, men har ikke brukt nevneverdige ressurser på å forfølge saken. Kjøp Dagbladet i stedet - de dekker slike ting for det de er verdt. Og litt til.

En medie-nyhet digi.no imidlertid har dekket, er Svein Larsens overraskende avgang som P4-sjef. Styret i radiokanalen startet umiddelbart jakten på Larsens etterfølger. De gode økonomiske resultatene gir mersmak, og eierne vil ha en person som følger stramme budsjettrutiner. En kostnadskutter, om du vil.

Også Merkantildatas Tom Adolfsen holder vanligvis god styr på kostnadssiden, men i tilfellet Dana Data kan det ved første øyekast se ut som han har tastet på kalkulatoren med boksehansker. Etter at finansredaktør Jørgen Christiansen har finsiktet avtalen med lupe, ser imidlertid ikke oppkjøpet så ille ut likevel.

Lupe er forøvrig også stikkordet for Cisco Systems for tiden. Selskapet har imidlertid havnet under den: Det er det amerikanske Konkurransetilsynet (FTC) som har satt i gang granskning av Cisco. FTC mistenker Cisco for å ha brutt amerikansk konkurranselovgivning ved å ha inngått hemmelige avtaler med konkurrenter om å dele opp markedet for nettverksutstyr mellom seg. Ulovlig kartellvirksomhet kalles sånt på godt norsk.

"Godt norsk" passer i høyeste grad også på Opera Software. Selskapets nettleser er igjen kåret til årets beste Internett-program. Og snart kommer en enda bedre versjon, lover Opera-sjef Jon Stephenson von Tetzchner overfor digi.no.

Opera har forøvrig sitt utspring fra Telenors forskningsmiljø - et miljø som kanskje får enda bedre kreative kår når Telenors nye hovedkvarter står ferdig på Fornebu-landet i 2001. Torsdag tok konsernsjef Tormod Hermansen i Telenor det første, symbolske spadetaket på Fornebu. Når Hermansen og resten av byggelaget om tre år legger fra seg sine spader og annet verktøy, har Telenor svidd av bortimot en halv milliard kroner på prosjektet, hvorav 424 millioner skal være betalt innen 22. oktober i år.

Fra Fornebu er et naturlig å heve blikket mot himmelen. Høyt der oppe svever blant annet diverse satellitter beregnet for telefoni. Noen av satellittene tilhører ICO Global Communications (ICO) - et selskap som går for norsk teknologi i sine løsninger. Bergensbedriften Nera blir ett av fire selskap som skal levere terminaler til ICOs satellittelefonnett. For Nera er avtalen verdt 25 millioner dollar, og terminalene skal leveres i 2000 og tidlig i 2001.

En milliard her og en milliard der, det blir fort penger av slikt. Bare spør Telenor, som om en måneds tid kanskje må ut med vesentlig mer enn de 424 millionene til nybygg på Fornebu. Telenor International er nemlig saksøkt av det kypriotiske selskapet S&A Telecom Cyprus Ltd. for den nette sum av 920 millioner kroner. Kravet fra kypriotene, som ble forkynnet i en stevning i mars i år, omhandler erstatning for det kypriotene mener er brutte bestemmelser i aksjonæravtalen mellom de to selskapene, da Telenor kjøpte seg inn med 30 prosents andel i den greske mobiloperatøren Cosmote i fjor.

Cosmote-prosjektet går forøvrig på skinner for tida. Og det er jo ikke verst for et statseid, norsk selskap...

Telenor opplever dessuten medgang på hjemmebane også: Konkurransetilsynet synes likevel det er greit at Telenor Privat gir svære rabatter til norske boligbyggelag. Tele 2, som klaget saken inn for tilsynsmyndighetene, tar ikke nederlaget så tungt, all den tid konkurransedirektør Einar Hope i sin begrunnelse signaliserer at Telenor skal gås nærmere etter i sømmene hva angår forhold som går på samtrafikkprisene sammenliknet med de interne prisene mellom Telenor Nett og Telenor Privat.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Intern prissetting er forsåvidt greit nok det, bare en unngår å kjøpe aksjer under én måned før resultatfremlegging i det børnoterte selskapet en sitter som styreformann i. Endre Røsjø i P4 kjenner sikkert til disse bestemmelsene. Eller?

Alt dette og mer til - i kronologisk rekkefølge - finner du utfyllende dekning av via pekerne i margen til høyre.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.