digi.no-lesere tester nytt 3G-nett

Noen av digi.nos lesere har testet det nye bygde-3G-nettet. Overføringsfarten kan være imponerende.

Noen av digi.nos lesere har testet det nye bygde-3G-nettet. Overføringsfarten kan være imponerende.

Nordisk Mobiltelefon har på sine sider annonsert etter testpiloter, og nå går testfasen mot slutten. Mange er nysgjerrige på hvordan det fungerer.

«Hvordan fungerer det? Er det vanskelig å installere? Kan jeg bruke det på min bærbare med batteri eller er jeg avhengig av 220V? Og ikke minst hvor i landet har dere testet det?»

Disse svært relevante spørsmålene ble stilt på digi.nos forum. Og leseren fikk svar. Åtte personer som er testpiloter meldte om sine erfaringer, og flere oppfordres å melde fra om sine i debatten til denne saken.

    Les også:

To personer melder om dårlig, ustabil eller manglende dekning. «Håvard» melder at det er dårlig dekning i Fyllingsdalen, trolig på grunn av et fjell som skygger. Han håper det bedrer seg med flere master. Det kan det meget godt gjøre, for så langt er færre enn 10 prosent av de planlagte mastene satt opp.

Ikke langt fra Fyllingsdalen fungerer det utmerket melder «Ole». Han har testet utstyret i Bergensområdet, Bømlo, Os og på fergen mellom Os og Stord. Hastighetene han rapporterer er 850 kb/s nedlasting og 140 opp, med ekstern antenne.

«O. Aspås» har testet utstyret i Trondheim, Melhus, Malvik, Os i Hedemark, Tolga og Tynset, og rapporterer om nedlastingshastigheter mellom 300 og 1.000 kb/s.

«Anders» forklarer at man ikke trenger 220 volt strøm for å bruke utstyret. Modemet har batteri og er USB-basert.

Alf Bakke er den andre som så langt har meldt om dårlige erfaringer. Han har testet utstyret i Flekkefjord og litt vestover og melder om meget dårlig dekning, med makshastighet på 115 kb/s.

– Jeg kjørte rundt i Flekkefjord og omegn uten at signalet ble sterkere. Dette kan ikke brukes der, skriver han.

«Bengt» og «Elizabeth» melder også om gode erfaringer, selv om «Elisabeth» ser ut til å ha lest litt feil på spesifikasjonene. Maksimal opplastingshastighet er nemlig 153 kb/s inntil videre, ikke 256.

Uansett hva testpilotene erfarer er ikke dette hele historien. De teoretiske maksimumshastighetene er for alle slike nett langt høyere enn det de fleste vil få i praksis.

Dette er Nordisk Mobiltelefon åpne på, og hastighetene de oppgir som sannsynlige i praksis, stemmer godt med erfaringene til digi.nos lesere. Opplevelsen kan dessuten bli langt bedre når nettet er fullt utbygd.

Men foreløpig er det få brukere.

– Når man snakker om radiosystemer er det tre ting som gjelder for kapasitet: Teoretisk, reell og under belastning, sier teleanalytiker Tore Aarønæs i Norsk Telekom.

Han påpeker at det er kjent at CDMA på 450-båndet har lang rekkevidde og at båndbredden er stor.

– Men hva slags kapasitet har de med mange brukere? Det krever en helt annen løsning når mange ringer enn når én gjør det, påpeker han.

digi.no-lesere som tester utstyret oppfordres til å dele sine erfaringer i debatten. Det vil være nyttig om hastighetene opp og ned noteres for flere områder, og at det opplyses om det brukes ekstern antenne, om man er inne, i bil eller ute, samt om tjenesten er stabil.

Til toppen