digi.no minitest: Macromedia Director 8

Macromedia Director er en løsning for å lage avanserte animerte presentasjoner og underholdning. Disse kan for eksempel brukes til websider, CD-ROM eller DVD. Det finnes få programmer på markedet i dag som lager animasjoner av samme klasse som Director, så programmet er i så måte i særklasse.

Macromedia Director er en løsning for å lage avanserte animerte presentasjoner og underholdning. Disse kan for eksempel brukes til websider, CD-ROM eller DVD. Det finnes få programmer på markedet i dag som lager animasjoner av samme klasse som Director, så programmet er i så måte i særklasse.

Macromedia Director har i de siste årene gjennomgått en voldsom tranformasjon. Fra å være et program man nesten ikke kunne bruke (eller ville bruke, for den saks skyld) på midten av 90-tallet, har programmet fra og med versjon 7 blitt bedre og bedre. Forrige versjon fikk til og med skryt for å være "nærmest nirvana for web-utviklere".

Director brukes i dag til en rekke forskjellige områder innen ren animasjon og interaktive prosjekter styrt av brukeren. Animasjonene settes sammen av bilder, tekst, video, lyd og virtual reality (QTVR) til en sammenhengende helhet som kan styres fra Director's programmeringsspråk Lingo.

Programmet er rimelig lett å komme i gang med for nybegynneren. Det er en opplæring helt i begynnelsen av manualen som får brukeren i gang med de enkleste og mest grunnleggende tingene. Problemet er jo da at man må åpne den, noe ikke alle liker. Skulle man være modig nok til å ta en titt i manualen for Director, så har man masse interessant man kan lære. Det virker faktisk som at det går an å lære fra denne. Alt i alt en kjapp innføring som får de helt ferske opp og gå på egenhånd.

Av nyheter i Director 8 er det, ifølge importøren, forbedret lydfunksjonalitet med bedre kontroll over lyd, såkalte loop points, lyd-miksing og -synkronisering, bedre kontroll av avspillingen med funksjonen Runtime Imaging, ny versjon av Multiuser Server som gir bedre funksjonalitet når flere skal dele samme applikasjon, ny Property Inspector som gir tilgang til rask redigering av en rekke sprite- og member-egenskaper, Linked Scripts kan åpnes og redigeres i en rekke forskjellige tekstbehandlingsprogrammer, verktøyet Cast Manager kan brukes for rask sortering av forskjellige elementer i et prosjekt, bruk av egne HTML-maler for å ivareta webstedets design, og filer kan fritt skaléres i nettleseren uten at det fører til forvrengning eller går ut over kvaliteten.

Director 8 har i tillegg støtte for over 40 forskjellige medietyper, deriblant Macromedia Flash 4, streaming video ved hjelp av Apple Quick Time 4 og streaming av lyd.

digi.nos programtester ble overrasket over hvor enkelt det var å komme i gang med Macromedia Director. I løpet av en times tid var det fullt ut mulig å lage profesjonelle presentasjoner. Siden dette programmet nesten står alene i sin klasse, så er det ikke lett å komme unna det, men dette er jo ikke så farlig siden programmet er både lett å bruke og funksjonelt. Det er vel kanskje ikke noen drøm at alle skal ha animerte hjemmesider for hobbyen sin, men for en del presentasjoner er det nesten uunnværlig.

Prisen for pakken kommer nok til å skremme bort hjemmebrukerne, men for firmaer er det nok en rimelig grei investering med tanke på hvor mye bedre de kan eksponere seg.

Macromedia Director 8 leveres som en samlepakke som heter Director 8 Shockwave Studio. Denne pakken inkluderer

- Director 8

- Fireworks 3 (program for å lage knapper evnt med JavaScript effekter, animerte bilder og komplette web sider)

- SoundForge for Windows eller Peak LE for Macintosh (lydredigering)

- Shockwave Multiuser Server 2 (flerbrukerfunksjonalitet)

Ifølge den norske importøren, Demo AS, er den veiledende prisen for Macromedia Director 8 Shockwave Studio kr. 13.165,- eks mva og frakt.

Til toppen