digi.no tester: bærevesker til PDA (og mye mer)

Siden mange har med seg sin lille elektroniske assistent eller digitale kamera overalt er det viktig å passe på at den overlever. En skikkelig bæreveske kan gjøre både det og gi deg mye mye mer.

Vi fikk låne noen av bæreveskene til RhinoSkin. Som navnet tilsier har de spesialisert seg på å lage vesker og omslag som tåler en støt, og man kan da velge mellom et sporty utseende eller et litt mer tradisjonelt skinnetui.

Den første modellen vi så på, og også den minste vi fikk av de mer sporty, heter RhinoPak 1100. Som lillebror i serien er den liten og nett, uten altfor mye dill eller bortkastet plass. Innvendig har den fire elastiske stropper som holder innholdet på plass på høyre side, og plass til kredittkort, pass, sedler eller lignende på andre siden. Venstre side er stivet opp innvendig med plastikk for å beskytte skjermen på maskinen din. Stivelsen er likevel ikke så hard at vesken blir for stiv til å håndtere. Alle sømmene som holder etuiet sammen er doble, og jeg kunne ikke finne noen løse tråder eller annet som tydet på slett arbeid under sying. Sømmen var nesten usynlig på alt annet enn lommene til kort. Her var sømmen uansett pen og rett og absolutt ikke til sjenanse.

Utvendig er etuiet kledd med vannresistent Cordura, noe som gjør at den både tåler litt regn og er slitesterk. Den har også en lomme på fremsiden som egner seg til å legge visittkort eller notater. På baksiden er det en beltespenne. Den kan man enten feste i beltet, på stroppen til ryggsekken eller omtrent hvor som helst der man har lyst til å henge vesken. Glidelåsen kan åpnes fra begge ender.

Vesken er romslig, og selv om den er sporty nok til å ha med seg på fritiden, så er den stilig nok til å ha med på møter. Selv med Palm III, ekstra batterier og en del kort var det mer enn nok plass.

Etuiet er laget med tanke på Palm-serien.

[ RhinoPak 1100 ]
[ Vekt: ca 60g ]
[ Dimensjon: ca 14x10x2 cm ]

Neste størrelse er RhinoPak 2000. Denne passer perfekt til litt større håndholdte maskiner som for eksempel HP Jornada 545 eller en Palm med modem. For min del var den midt i blinken for å ha med Palm III og en Garmin eTrex GPS i tillegg til alt av kabler jeg trenger på veien.

Innvendig har dette etuiet samme kvalitet som RP1100. Ingen løse eller synlig dårlige sømmer. Det er desverre ikke noen stivelse i dette etuiet, så man bør nok holde lokket på PDAen eller selv legge inn noe plastikk. Også i denne er det fire strikk som holder PDAen på plass, men på andre siden er det i stedet for kredittkortlommene kun en liten nettinglomme og en penneholder. Lommen passer for kredittkort og visittkort, men oppsettet i RP1100 var muligens litt bedre hvis man trenger lett oversikt over kortene man har med. Et stort pluss er lommene på innsiden av ryggen med plass til ekstra batterier.

Også denne modellen er laget i Cordura, akkurat som både RP1100 over og RP3000 som kommer senere i testen. Foran har den en stor nettinglomme med klaff som ser ut til å passe perfekt til for eksempel pass, bilnøkler eller stort sett alt annet smått du måtte trenge. Klaffen har en egen, liten lomme med glidelås som kan brukes til ting som mynter. Ikke store plassen, men nok til å ha med penger nok til hele familien hvis man skal på stranden. På baksiden er det en lomme med glidelås som dekker hele ryggen på etuiet. Det er også litt mer robuste festeanordninger på baksiden. Her har du alt du måtte trenge for å feste etuiet til ryggsekken, sykkelen eller beltet. På siden er det også et bærehåndtak for de kortere turene. Vesken er også laget slik at det faktisk skal mye til å se feminin ut med den for menn, mens den er ikke så hårete at kvinner eller menn som kler seg pent trenger å bekymre seg heller.

Av ulemper med denne må være at den var litt for liten til å få med seg CD. Selv om enkelte fremdeles bruker disketter, så er CD'er mer interessant for de fleste. De kan uansett riktignok puttes i bærevesken til laptopen, så det er ikke så ille.

Det virker som om RhinoSkin har tenkt på det meste når de designet denne. I likhet med RP1100 er den liten og lett, men kvaliteten har ikke tatt skade og de har utnyttet plassen veldig godt.

[ RhinoPak 2000 ]
[ Vekt: ca 130g ]
[ Dimensjon: ca 18x11x4 cm ]

Storebror RhinoPak 3000 er tilnærmet det ultimate i bærevesker til PDAer. Vesken, og nå er det faktisk veske, er stor nok til å holde selv større PDAer. Det er plass til enten en Jornada 680 eller lignende, eller 2 mindre enheter som en Palm og mobiltelefon eller GPS. Som de mindre modellene er det også her strikk for å feste utstyret med. Tilsammen 8 strikk, 4 på hver side hvis du har to mindre enheter, holder styr på det meste. Som RP2000 har også denne modellen to batterilommer på innsiden av ryggen og en nettinglomme på andre siden. I motsetning til de to mindre modellene har RP3000 Cordura på innsiden også, i stedet for stoffet som er på RP1100 og RP2000. Kvaliteten på alt av sømmer og arbeid er dog den samme.

Utvendig, foran, er det en nettinglomme med glidelås. På ryggen er det, som på RP2000, bærehåndtak og det er også fester til skulderstropp (som følger med). Bak er det en lomme som dekker hele ryggen, og anordninger for å fester vesken til for eksempel sykkel, belte eller ryggsekk.

Jeg fant ingen egentlige ulemper med denne, bortsett fra at jeg lett kunne følt meg litt "av-maskulinisert" hvis jeg hadde en så liten bæreveske i skulderstropp. Ellers imponerer også denne med både kvalitet og finesser. Et must for folk på kortere reiser, eller for å legge utstyr trygt i bil eller stresskoffert. Selv om heller ikke denne har plastikkforsterkningen som RP1100 har ville jeg nok følt meg trygg på denne selv på tur i marka.

[ RhinoPak 3000 ]
[ Vekt: ca 140g ]
[ Dimensjon: ca 21x14x5 cm ]

Sist og minst, men bare av størrelse, er RhinoSkin Executive Leather Case. Utseendet er stort sett akkurat som alle andre lignende etuier, men kvaliteten virker noe bedre. Læret som er brukt var veldig mykt og smidig, selv om jeg bøyde det ganske kraftig klarte jeg ikke å lage permanente merker i skinnet. Ryggen, som er det stedet som ofte fortest blir slitt, er stivet opp for at etuiet skal holde på formen sin.

Selv om det kun er brukt enkle sømmer i dette etuiet virker det som om det er sterkt nok. Denne typen etui får ikke så ofte juling, og sømmene har god margin til enden på skinnet, så det bør uansett holde. Kvaliteten på tråden som er brukt virker også bra.

Innvendig har etuiet de vanlige tingene - borrelås for å feste Palmen, på to steder i stedet for bare ett som har vært vanlig, to lommer for kort og en litt større lomme bak dem. I ryggen er det en holder for penn eller stylus.

Etuiet lukker ved hjelp av en glidelås.

Det er ikke mye å utsette på et etui som dette. Det hele er veldig klassisk utseendemessig, men glidelås kan være litt mer tungvint enn andre løsninger for å åpne og lukke, men glidelås er mer holdbart. Etuiet kommer, i motsetning til alle andre modeller, i flere farger. Hele to forskjellige. Her kan man velge mellom sort og sjokoladebrunt.

[ RhinoSkin Executive Leather Case ]
[ Vekt: ca 85g ]
[ Dimensjon: ca 14x10x3 cm ]

Alle etuiene som ble testet holdt en meget bra kvalitet og kan anbefales på det sterkeste. RhinoSkin har også en del andre deksler, så det kan være en idè å ta en tur på sidene deres og se på utvalget. Helt subjektivt må jeg anbefale kombinasjonen RP3000 og enten Executive Leather eller RP1100. Da bør man være dekket i de fleste situasjonene.

RhinoSkin har hatt rykte på seg for meget god kvalitet, og selv om jeg prøvde å finne noe som skulle indikere at dette var oppskrytt klarte jeg ikke det. To tomler opp for RhinoSkins sine bærevesker og etuier.

Disitributør i Norge er Ide Data AS.

Til toppen