digi.no tester: Garmin eTrex GPS

GPS har blitt mer nøyaktig, og med stadig lavere priser, mye funksjonalitet og generelt økt teknologi-interesse, er slikt satellittnavigasjonsutstyr noe du neppe slipper unna i fremtiden.

For de fleste er GPS et stort monster som egentlig burde boltes fast til dertil egnede kjøretøy. De har vært store og klumpete, og de har ikke vært til å stole på. Nylig vedtok amerikanske myndigheter å stoppe "degraderingen" av signalene slik at navigering nå kan gjøres med rimelig stor nøyaktighet selv for sivile.

Garmin har et godt rykte blant GPS-brukere, og digi.no valgte derfor å se nærmere på eTrex - en sportslig utseende "turkamerat" med beskjeden størrelse og vekt.

Og førsteintrykket skuffer ikke: GPSen er, i ekte jaktstil, gul... Det står ikke noen forklaring på hvorfor, men at det er for at den skal skille seg ut hvis man mister den i naturen er neppe langt fra den opprinnelige meningen. Størrelsen er også behagelig. GPSen er omtrent på størrelse med en voksen neve og ligger godt i hånden. Den har en gummikant som gjør at den både blir mykere å holde og at den har vanskeligere for å glippe hvis den blir våt. Gummifôringen sørger også for å myke opp et eventuelt fall. Det er to knapper på høyre side og tre på venstre.

Når man slår på GPSen kommer man til en åpningsskjerm som forteller at den søker etter satellitter og et bilde av en liten kar (deg) som holder en GPS. Over er det fire rundinger. Disse forestiller satellitter, og etter hvert som GPSen låser seg inn på en av dem, kommer det en svart strek mellom "strekmannen" og satellitten. Denne forsvinner helt igjen hvis man mister kontakten med satellitten.

Etter en liten stund kommer det opp hvor stor nøyaktighet GPSen har oppnådd, hvilket i stor grad kommer an på hvor mange satellitter den kommuniserer med samtidig.

eTrex kan kommunisere med opptil 12 satellitter samtidig.

Enheten inneholder ingen kart, men man kan legge inn egne punkter når man føler for det. Disse kan kombineres for å lage en rute man skal følge eller man kan se på kartet hvilken retning nærmeste punkt ligger.

Kompasset på denne GPSen er et standard kompass i GPS-sammenheng. For å få vite hvilken retning som er nord må man være i bevegelse. Da kan den fortelle deg hvilken retning du beveger deg i. Storebroren til denne modellen har et magnetisk kompass, så der kan du bruke kompasset som vanlig.

Av tilleggsutstyr kan nevnes kabel for å koble GPSen til PC, en kommunikasjonskabel uten seriellport i enden slik at man kan spesiallage kabel hvis man har spesielle krav, holder for sykkelmontering og en god del kartprogramvare.

Selv om GPSen fint kan brukes uten spesielle kart er det nok å anbefale at man har enten en datamaskin eller en PDA for "finnavigering".

Inntrykket etter test var udelt positivt og GPSen virket meget bra. GPSen låste som regel på satelitter i løpet av et par minutter, og det var lett å se dekning utifra skjermen.

Mottaker 12 kanaler
Antall lagrede steder 500
Antall ruter / Antall steder per rute 1/50
Batterilevetid Opptil 22 timer (2 AA batterier)
Skjermstørrelse 2.1" x 1.1"
Skjermoppløsning 4 gråtoner
Antall punkter ( høyde x bredde) 64 x 128
Standard GPS-antenne Innebygget
TracBack modus Ja
Antall tracklog-punkter 2000 (opptil 10 logger)
Vanntett IPX7 (1m i 30 minutter)
Skjermretning Vertikal
Bakbelysning Ja
MGRS posisjonsformat Ja
Spenning 2.5Volt

Distributør i Norge er Belanor AS. Anbefalt utsalgspris er 1700,- pluss mva.

Til toppen