BEDRIFTSTEKNOLOGI

digi.no tester: Navigeringsprogrammer for PDA med GPS

GPS er kult, og det er PDA-er også. Enda kulere er det å koble dem sammen. Et navigeringsprogram gjør at det kule også er nyttig.

Lars Kvanum
30. juni 2000 - 09:37

I forrige uke skrev digi.no om hvordan man koblet opp en PDA til en GPS. Dette er egentlig ingen big deal, og dette er en rimelig enkel sak.

Saken man sitter igjen med da er at det ikke er mye vits i å gjøre noe slik hvis man ikke har muligheten til å utvide bruksområdene.

Denne gangen har vi sett på selve programvaren man trenger for å kunne navigere, men ikke egentlig uten problemer. Vi har ingen Epoc, og vi har ikke funnet noe program for Pocket PC som støtter bruken av GPS så det hele koker i vårt tilfelle ned til hvilke programmer som fungerer fint på Palm. Det eneste som vi kan si er at det ene programmet vi har testet under også finnes for Epoc, så følg med! Har du noen tips om programmer for Pocket PC, eller om du har et Epoc program som gjør susen så er det fint om du tar kontakt.

De programmene vi testet er Route Europe (som også finnes for Epoc), GPS Atlas, og GPS Tracker. Vi har også sett på et par programmer vi ikke fikk testet siden de kun dekket andre deler av verden som vi ikke hadde tilgang til.

Route Europe skiller seg ut fra de andre programmene på at det hovedsakelig regner ut ruten du skal bevege deg i. Det har kart over hele Europa, og USA-kart finnes også, så hvis man skal ut på reise kan man rett og slett fortelle hvor man er og hvor man skal. Programmet vil gi valgene "Fastest route", "Shortest route" og "Alternative route". Når du har valgt en av disse finner den automatisk veien for deg.

En ulempe med programvaren er det at den ikke vil la deg skive inn mellomstopp, f.eks. at man skal først kjøre til flyplassen, derfra tar man flyet til Paris før man fortsetter i leiebilen til hotellet. Dette er en liten ting, og det er ikke noe stort problem å ta ting i flere etapper. Det eneste da er at man selv må legge sammen distansene.

Veibeskrivelsen man får er nøyaktig både på kartet som følger med og kjørelisten. Kartene er ikke detaljerte, da det er kjørebeskrivelsene som er vektlagt. Hvis man kobler programmet til en GPS og får en rute vil kartet hele tiden holde deg oppdatert på hvor du er og hvor du skal. Det hele er faktisk overraskende nøyaktig.

Vi tok som et eksempel en imaginær kjøretur fra Oslo til Haugesund, og ba om både raskeste, korteste og alternative ruter. Alle stemte veldig bra, men vi fikk dessverre ikke testet dem siden arbeidsgiveren her, som mange andre, har en ting med å oppholde seg i nærheten av pulten sin i arbeidstiden. Jeg fikk testet den på en kortere tur ut til Asker, og resultatet var imponerende.

Programmet kan veldig fint brukes uten GPS, men det er lettere å følge med hvis man slipper å bla i kjøreruten. I så fall kan man nesten like gjerne bruke vanlig kart.

Det finnes også en USA-utgave som vi ikke har sett på, men hvis den er like bra som Europa-utgaven er den nesten et must for alle som skal bevege litt på seg.

GPS Atlas er en helt annen type program, og skiller seg ut med at man selv må lage kartene man skal bruke. Det finnes en del ferdige kart for USA, men med verktøyene som finnes tilgjengelig er det en veldig enkel sak å lage nøyaktige og detaljerte kart. Jeg lagde opprinnelig mine kart med Microsofts AutoRoute 2001 helt frem til jeg fant ut at Liseberg lå 35mil syd for Göteborg. Det var ca 35 mil lengre syd enn Liseberg selv mener at de er, så det har jeg gått bort fra.

Måten å lage kart på er ved å laste ned Cartographer fra produsentens side og bruke dette til å lage kart av de bildene man kan laste ned fra MapQuest eller Expedia. Kartene ser ikke like pene ut som de man kan hente ut fra AutoRoute, men jeg nekter for at mitt hjem på St. Hanshaugen er flyttet langt forbi Ila, som kartene AutoRoute lager påstår. Hadde det vært mot Majorstuen så hadde det vært greit, men jeg bor visst rimelig nøyaktig midt i Akerselven, og det er ikke greit. ;o)

Når man har laget et kart man er fornøyd med er det neste steget å kalibrere det. For å kalibrere kartet trenger man to faste punkter man vet hvor er. Resten klarer programmet selv å finne ut selv.

Med en GPS koblet til vil kartet vise retning, posisjon og også ting som høyde, fart, antall satellitter som er peilet inn og mye mer.

Også dette programmet fungerer fint uten GPS, men også her er det litt mindre vits hvis man ikke kan se hvor man egentlig befinner seg.

GPS Tracker er et tillegg til GPS Atlas og gjør at man kan lage kjøreruter på kartene man allerede har i GPS Atlas. Programmet vil fortelle deg hvor lang ruten er, og programmet er til veldig stor hjelp når man skal til ukjente steder og trenger mer nøyaktighet enn Route Europe gir. Hadde bare GPS fungert innendørs hadde dette vært et must på pub hvor man tegnet ruter mellom bordet, bardisken og toalettet, men man kan selvsagt lage kjøreruter mellom utesteder i stedet.

GPS Tracker er utrolig fint når man er på reisefot, men er ikke å anbefale uten GPS.

I tillegg til programmene vi selv har testet finnes det en del glimrende programmer for andre deler av verden. Rand McNallys StreetFinder ser veldig bra ut for USA, Heinekens BarTrek har en del puber i noen av de større europeiske byene og Lonely Planet har gitt ut en del av sine reiseguider til Palm.

Det finnes selvsagt mange andre programmer til Palm, men de vi har sett på er de mest anerkjente og populære programmene. Til Epoc finnes det også helt sikkert flere programmer, men til Pocket PC fant vi ingen programmer som var interessante. Det finnes noen Windows CE-programmer, men de interessante der benytter seg av den gamle, avlange skjermen og ikke den som nå brukes på Pocket PC. Produsentene av Route Europe sier dog at de vil lage en versjon som er Pocket PC-kompatibel, så det kommer snart en løsning.

GPS Atlas og GPS Tracker er tilgjengelige fra GPS Pilot.com til henholdsvis 35 og 50 dollar. De har også et program som heter GPS Pilot som kan være interessant for alle flygere.

Route Europe produseres av Palmtop Software og Palm-versjonen koster 39,99 britiske pund for CD-ROM-en og 56 dollar ved direkte nedlasting. Epoc-versjonen koster 49,.99 pund for CD-ROM og 69 dollar ved direkte nedlasting.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra