digi.no tester: Rand McNally StreetFinder GPS for Palm

Med en så rask plattform som Palm OS er det nesten rart ingen har laget en integrert GPS før.

Rand McNally er et firma som har spesialisert seg på GPS-programvare og -utstyr. Til Palm har de to GPS-løsninger under navnet StreetFinder. En som passer til Palm V og en som passer til Palm III. I motsetning til andre GPS-er som gjerne må kobles sammen med PDA-en med en kabel er dette "clip-on" modeller, altså en enhet som festes som en utvidelse. Dette gjør Palmen litt større, men til gjengjeld slipper man masse kabler og flere forskjellige enheter.

Og siden alt er montert sammen er det lett å feste i bilen eller båten med holderen som følger med.

Det følger programvare med GPS-en, men det kan ikke brukes i Norge. Det er greit å ha hvis man drar til USA, siden det har oversikt på gatenivå over mange byer.

Da jeg testet Palm III GPS-en fikk jeg den ikke til å fungere annet enn et par ganger, og entusiasmen gikk fort over. En trøst er kjempegod support fra firmaet, de sendte over en ny med en gang vi hadde testet litt. Det som bekymret meg litt da var at heller ikke denne virket, og jeg trodde at selve produktet var dårlig.

Det stemte ikke.

Problemet viste seg å være noe jeg skulle ha sjekket med en gang, nemlig minneoppgraderingen jeg installerte i min Palm III. Dette er en TRGpro 8MB modul som jeg installerte nettopp fordi det daglig legges inn nye ting til test på maskinen. Derfor fikk jeg lånt en annen Palm og her fungerte GPS-en veldig bra.

Det tok noen minutter før vi fikk låst inn på noen satellitter, men så fort dét var gjort, satt vi med kontakt med åtte stykker. Det er svært bra.

En liten ulempe er at Palm V- og Palm III-modellene er forskjellige og ikke passer om hverandre, men slik er det når man prøver å integrere produktene tettest mulig sammen.

Forskjellene på disse to produktene er ganske få, men veldig tydelige. Palm III-modellen har en stor antenne over seg, mens Palm V har en liten, elegant antenne som ser veldig mye penere ut. I tillegg har Palm V-modellen vanlige batterier, mens Palm III-modellen er oppladbar.

Det er heller ingen knapper på selve GPS-en, noe som er et stort pluss for de fleste brukere. Den har to modus - av og på - og slår seg selv av etter 90 sekunders inaktivitet.

Som kommunikasjonsprotokoll bruker den NMEA 0183 som støttes av de fleste programmer på markedet.

En annen veldig stor fordel er prisen på knappe $200. Denne ligger under de fleste andre på markedet, selv om dette virker som et veldig bra produkt. De problemene som var med minneoppgraderingen var tross alt min egen skyld, men med tanke på den supporten jeg har mottatt vil jeg tro at dette er noe leverandøren vil prøve å finne ut av.

StreetPilot kan kjøpes rett fra Rand McNallys nettsted, eller man kan finne frem en annen forhandler som er nærmere utifra oversikten på nettstedet deres. Prisen er $179 for Palm III-modellen og $199 for Palm V-modellen.

Til toppen