BEDRIFTSTEKNOLOGI

digi.no tester: Windows Millennium Final

Windows Millennium har blitt sendt til trykking på CD og utviklere vil snart få sine kopier. digi.no fikk tak i en versjon over to måneder før den kommer i butikken.

Lars Kvanum
28. juni 2000 - 08:06

digi.no fikk mandag en kopi av Windows Millennium i ferdig versjon.

Ryktene som har gått i bransjen etter at selve betaperioden var over, gikk på at Windows Millennium var redusert til et skall av seg selv. Enkelte skrev også at mulighetene til brukeren hadde blitt sterkt redusert. Dette, og hvordan den fungerer, er ting som umiddelbart var interessant når vi fikk se på den.

Det umiddelbare inntrykket man får når Windows Millennium starter opp, er at det er Windows 98 i ny innpakning, eller Windows 98 Third Edition om du vil. Selv om det viktige her er at systemet er mer stabilt og raskere enn tidligere, noe det absolutt er, så betyr de andre tingene også litt, selv om det for det meste er "bells and whistles" bortsett fra et par nyttige ting.

Fast boot er en av de tingene som har blitt skrytt mest av før lanseringen. Dette gjør at maskinen starter fortere, og det er absolutt en fordel. De fleste har vel kjent at adrenalinet stiger mens maskinen kjører gjennom oppstartrutinene.

System restore er det som ville fått meg til å bestemme meg. Om det ikke var noen andre nyheter i Windows ME, så burde System restore være det som overtaler folk til å oppgradere. Dette programmet gjør at man helt enkelt kan gjenopprette maskinen sin hvis man skulle være uheldig. Dette er en ekstra sjanse hvis du skulle klare å gjøre en feil, men ikke har lyst til å slette alt å begynne fra nytt. Du går rett og slett inn i programmet og forteller hvilken dag maskinen din fungerte fint sist. Programmet vil da gjenopprette slik at maskinen går tilbake til å være slik.

Home networking er også en relativt stor nyhet, men er ikke mye mer enn en forbedring av internettdelingen som kom i Windows 98 Second Edition.

Digitale medier har også fått støtte i Windows Millennium. Microsoft har innsett at folk vil bruke digitale kameraer, og de har tatt konsekvensen av dette ved å legge til støtte direkte i Windows. De har til og lagt ved et eget program for å redigere videoer. Mediaplayer 7, som også er en veldig stor forbedring fra tidligere, spiller alle de mest populære musikkformatene, CD og Internett-radio.

Den innebygde hjelpefunksjonen er også mye bedre enn tidligere, og her går det rimelig kjapt å komme inn i alle de nye funksjonene.

Ellers har Microsoft lagt sin stolthet i å legge til spill, hvorav en del går over Internett. Kanskje ikke det mest positive sett fra en arbeidsgivers synspunkt, men absolutt verdt en titt. De nye spillene er også ting man kan spille litt mer enn de gamle, slik som for eksempel Backgammon som er en klassiker.

Ellers har Microsoft gjort noe som kan betegnes som både positivt og negativt - alt etter hvilket nivå brukeren er på.

Brukeren beskyttes mot seg selv i en mye større grad enn tidligere. Hvis man går inn i Windows Explorer (utforsker), som av en eller annen snodig grunn har havnet under Accessories/Tilbehør selv om det ikke er et tilbehør men et viktig verktøy, vil man ikke med en gang kunne se filene som ligger på maskinen. Hvis du prøver å se innholdet på en stasjon vil du få spørsmål om du vil se det, men svarer du ja på dette så vil det gjelde fremover. Slik er det også med en del viktige kataloger, for å beskytte brukeren mot å slette noe han eller hun ikke burde gjort.

Det er også lagt til noen høyst irriterende funksjoner for å holde brukeren inne i det grafiske grensesnittet, og det er sikkert en veldig godt gjennomtenkt strategi. Microsoft har lenge sagt at de vil det, og det blir lettere å administrere på det viset. At man ikke kan lage systemdisketter, for eksempel, uten å gå via Add/Remove programs er nesten en fornærmelse som kan være en av grunnene til at de kan miste noen av de mere avanserte brukerne sine. Det å oppgradere BIOS kan bli en oppgave som ikke nødvendigvis har noen enkel løsning. The Register har en artikkel om dette, men de testet på en eldre versjon. digi.no har testet på den endelige, og det ser ut til fremdeles å være tilfelle. Man kan fremdeles gå ut i en DOS-boks, men det er satt begrensninger på hvilke kommandoer man kan utføre. Noen av disse er format og sys, som er veldig viktige kommandoer hvis man jobber på systemnivå.

Alt i alt byr Windows Millennium på en problemfri og stabil arbeidsdag, og er nok veldig fin for de som kanskje ikke kan altfor mye fra før. For den mer avanserte brukeren kan det nok være noen irritasjonsmomenter, men ikke noe som skal by på problemer for en som faktisk er avansert. De som derimot tror de kan mer enn de kan vil nok få noen begrensninger, og det er det nok mange som bare vil se på som positivt.

Mye kan nok sies om at det bare er en liten oppgradering fra Windows 98, men produktet virker veldig bra og stabilt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.