digi.nos julegaveguide: Billig kino-lyd til både spill og film

Surround-lyd er blitt billig og gir både spill og lyd en helt ny dimensjon. Men det blir fort komplisert. Les dette FØR du kjøper.

Surround-lyd er blitt billig og gir både spill og lyd en helt ny dimensjon. Men det blir fort komplisert. Les dette FØR du kjøper.

I filmbransjen heter det seg at lyden er halvparten av opplevelsen. Et surroundlyd-anlegg, også kalt 5.1-lyd, er derfor en hyggelig julepresang, for bruk sammen med både spill og film. Med et slikt anlegg raser jagerflyene inn bakfra venstre side og du hører at monsteret ligger i buskene foran deg til høyre.

Surroundlyd-systemene er blitt mye billigere i året som har gått. Men du må holde tunga vannrett i munnen, for her vrimler det av forkortelser, uttrykk og forskjellige standarder for plugger og overføring.

I utgangspunktet kan du velge et ferdig system med DVD-spiller, subwoofer (bass-enhet) med innebygd forsterker og satellitthøytalere for filmfremvisning i stua.

Men du kan spare penger og samtidig få et system du kan spille spill på. For stadig flere PC-spill kommer med ekte eller kunstig tredimensjonal lyd.

Årsaken til at du kan spare penger er at mange allerede har en DVD-spiller i PC-en. I tillegg du et lydkort som gir surround-lyd og et surround-høyttalersett med innebygd forsterker. De finnes i mange prisklasser, men du får dem ned mot 1000 kroner.
Nettbutikker for harde pakker:
Klikk på butikken og vinduet åpnes i nytt vindu:
Prissøk hos hardward.no
Komplett
Mshop
Databutikken
Pcutstyr
Mamoz
Ihandel
Spaceworld
Psdata
Multicom
Tech
Citri
Startit

De største settene fra bl.a. Creative har THX-sertifisering slik de største kinoene har, og gir effekter i 500 watt-klassen. På vanlig norsk betyr dette at du kan nestenkan løsne tapeten på veggen.

Les digi.nos tester av surround-høyttalere:

Men det er mange formater. Les derfor vår artikkel "Slik kobler du sammen PC-en og TV-en" nøye. Her får du en forklaring på alle uttrykkene. Du må i tillegg også sjekke at lydkortet og høyttalersystemet bruker samme type plugger og overføring. SPDIF er en standard, mens andre har digital lyd over en minijack eller analogt signal over tre kabler.


På nettbutikkene finner du komplette anlegg for stua med DVD-spiller til 3500 kroner. Et av de billigste høyttalersettene på
markedet er Creative Høyttaler Inspire 5.1 5100. Med fem satellitt-høyttalere og subwoofer med innebygd forsterker koster settet bare 700 kroner på flere nettbutikker. Prisene klatrer herfra og oppover til systemer som Logitech Z-680 og Creative Megaworks 550TXH til 3500 og 2800 kroner.

Du finner surroundlydkort og DVD-spillere til PCer til rundt 500 kroner hver på nettbutikkene.

Til toppen