FORBRUKERTEKNOLOGI

digi.nos julegaveguide: Gi en bedre grafikkopplevelse til jul

Ingenting har større betydning for spill-opplevelsen enn skjermkortet. På tide å oppgradere - enten din egen eller podens maskin?

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. nov. 2002 - 15:37
Vis mer

Et nytt skjermkort kan gi et enorm løft og du kan fort få lyst til å spille dine gamle spill en ny runde. Selv om det er viktig at prosessor og grafikkort matcher hverandre noenlunde, kan du fort få et kraftig løft bare ved å oppgradere grafikken. Det er dog ikke noe vits å sette inn et kort til 2000 kroner i en Pentium 200-PC.

I praksis står konkurransen mellom de ATI-baserte og de NVIDIA-baserte skjermkortene. Nvidia har de siste årene hatt en solid ledelse over de ATI-baserte, men akkurat nå er det et ATI-basert skjermkort som ligger helt på topp.

ATI Radeon 9700 Pro-basert skjermkort.
ATI Radeon 9700 Pro-basert skjermkort.

Første klasse
Så hvis det er det absolutt råeste kortet du vil gi bort, er det et ATI Radeon 9700 Pro-basert kort du skal ha. Ifølge Hardware.nos prisguide koster det rimeligste kortet av denne typen 3243 kroner hos PCutstyr.no, men det kan ikke gjenfinnes i nettbutikkens prisliste, men en bulkutgave av kortet finnes for 3290 kroner hos PCMax.no. En retail-utgave av Sapphire Radeon 9700 Atlantis PRO 128MB fås hos Flexi-Data.no for 3318.-.

Vær likevel klar over at slike kraftige skjermkort ikke kommer til sin rett uten at også hovedkortet er godt bestykket med en kraftig prosessor.

Forretningsklasse
Dette blir kanskje litt vel dyrt for mange av oss, samtidig som vi ønsker å ta i litt når vi først skal gi bort et skjermkort (eller kanskje du heller vil beholde det selv?). Fortvil ikke, det finnes rimeligere skjermkort som gir en helt akseptabel ytelse, også sammen med svært nye dataspill.

Creative GeForce4 Ti4600 3DBlaster.
Creative GeForce4 Ti4600 3DBlaster.

Nvidias nyeste grafikkbrikke (bortsett fra GeForce FX, som ikke er kommet på markedet ennå) GeForce 4 Ti 4600, holder fortsatt mål for de fleste. Billigst - igjen ifølge Hardware.nos prisguide - får man et slikt kort hos MPX.no. Kortet heter da Creative GeForce4 Ti4600 3DBlaster, og har 128 MB minne og tv-utgang. Prisen er 2096 kroner, som jo er mer enn tusenlappen billigere enn Radeon-kortet som nevnes tidligere i artikkelen. Du kan få en bra 80 GB harddisk til omtrent tusenlappen, så tenkt nøye gjennom hva den du kjøper gaven til har mest bruk for.

Gainward AGP GeForce4 MX420.
Gainward AGP GeForce4 MX420.

Turistklasse
Men også 2000 kroner er mye penger for mange - i hvert fall for en julegave til en perifer slektning. Trøsten er at grafikkytelse og pris ikke akkurat følger noen lineær utvikling. Du får mye for pengene når du kjøper rimelige kort. Skal du ha et rimelig skjermkort, som fortsatt henger sånn noenlunde med i svingene, kan et GeForce 4 MX-kort være løsningen. Disse får du fra 593 kroner hos PCutstyr.no, enda billigere enn hva Hardware.nos prisguide oppgir. Kortet oppgis til å hete Gainward AGP GeForce4 MX420 64MB SDR "MX/450TV" TV-Out og har sannsynligvis alt mottakeren trenger og enda litt til, med mindre mottakeren skal spille de aller mest krevende spillene på høyeste oppløsning.

NB!
Prisene fra nettbutikkene inkluderer ikke frakt og avgifter. Vurderingen tar heller ikke hensyn til nettbutikkenes pålitelighet eller leveringsdyktighet. Ikke minst det siste vil selvfølgelig være av avgjørende betydning nå før jul.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av Digi.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguiden her »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.