digi.nos julegaveguide: Trådløst nett og bredbånd

Livet til neste år kan forenkles og gjøres mer spennende dersom du kjøper deg selv eller andre riktig nettforbindelse til jul.

Julen i fjor viste at trådløse nettverk og bredbåndslinjer var populære presanger, kanskje først og fremst når folk skulle kjøpe presang til seg selv... Begge typer nettverk gir en helt ny form for frihet og fører nok til at de fleste bruker data og Internett langt mer og til nye oppgaver.

Trådløst nettverk:
Trådløst nettverk, også kalt WLAN, 802.11 eller i USA WiFI, gir en rekke fordeler - både for dem som bor alene eller sammen med andre. Du kan koble sammen flere datamaskiner i huset, flytte deg rundt med en bærbar maskin og koble flere maskiner til Internett - alt uten å trekke kabler. Enkelte bruker det til å dele bredbåndslinjer med naboer.

Det finnes flere versjoner, men foreløpig er 802.11b-versjonen med en hastighet på 11 Mbit i sekundet den vanligste.

Les også:

Du får basestasjoner til 2000 kroner og nettverkskort til 1000 kroner (inkludert moms)
Nettbutikker for harde pakker:
Klikk på butikken og vinduet åpnes i nytt vindu:
Prissøk hos hardward.no
Komplett
Mshop
Databutikken
Pcutstyr
Mamoz
Ihandel
Spaceworld
Psdata
Multicom
Tech
Citri
Startit


En bredbåndslinje vil forandre ditt liv - på godt og vondt. Skaffer du deg en linje for fri bruk, vil du surfe mye mer - både målt i timer og ikke minst i volum av hva du laster ned. Demoversjoner av spill på 100-150 MB laster man ikke ned over ISDN, men med en bredbåndslinje piper det unna. Har du noen andre og mindre IT-interesserte i huset er det bare å vente på klagene over hvor mye du sitter foran skjermen. Men rutetider, aviser, priser på forskjellige produkter og svært mye annet rykker et langt skritt videre.

Du kan skaffe deg en bredbåndslinje på to måter. Har du tilgang på kabel-TV, kan du sjekke om du kan få bredbånd over kabel. Slike linjer kan gi en fart 10 Mbit. Hvis ikke, er ADSL det mest naturlige valget. Det er i utgangspunktet bare tre selskaper som har bygget ADSL/SDSL-nett: Hør med NextGenTel, Catch eller Telenor om hvem som tilbyr ADSL der du bor.

En rekke selskaper videreselger Telenors linjer - til lavere pris.

Les om tilbudene:

Hvor rask linje du bør velge er litt opp til lommeboken. Men husk at det ikke finnes så mye bredbåndstjenester der ute som forlanger for eksempel en hastighet på 1 Mbit i sekundet og det er ikke mange server som klarer å servere deg en fil i en slik fart. Så med mindre du planlegger å laste ned tre-fire filer i parallell, så kan du kanskje bremse litt på kravene. Husk at det kommer en regning ikke bare i desember....

Til toppen