BEDRIFTSTEKNOLOGI

Digital eventyrbok kan lære barn å lese

En ny, digital eventyrbok demonstrerer hvordan IT tar i bruk i nye nisjer.

9. nov. 2006 - 13:18

Kunnskapsløftet som innebærer at digital kompetanse skal være en av de fem ferdighetene på lik linje med regning, skriving, lesing og muntlig framføring, starter allerede i barnehagealderen.

Nå kan en elektronisk og interaktiv eventyrbok hjelpe barn til å utvikle og stimulerer barns leseevne. Prinsippet er nesten det samme som karaoke. Forskjellen er at formålet med Tele Story ikke er å synge, men å lære å lese.

Det er Disneys klassikere som eventyrene om Peter Pan, Askepott og Løvenes Konge som nå gir barn fra femårsalderen mulighet til å kombinere underholdning med lesetrening. Tele Story består av en skjerm utstyrt med funksjonstaster og kan mates med ulike eventyrkassetter. Tele Story kan benyttes med eller uten TV-skjerm.

Eventyret vises på skjermen i form av bilder. En forteller leser historien høyt mens ordene i teksten fremheves etterhvert som eventyret skrider frem. På denne måten guides barnet gjennom historien og lærer ved å gjenkjenne og uttrykke de forskjellige ordene.

Mens høylesningen pågår kan barnet sette i gang animasjoner og lyder ved å trykke på ulike knapper på tastaturet.

Når barnet er godt i gang med å lære å lese kan man sette på «Jeg leser selv»-funksjonen. Dermed kan barnet lese teksten selv, men har anledning til å få hjelp underveis når det kommer opp ord de ikke husker eller er usikre på.

Det er det amerikanske firmaet JAKKS Pacific som har utviklet konseptet bak Tele Story.

Tele Story med en kassett som inneholder to Peter Pan eventyr selges i Norge gjennom leketøykjeden Toys´R´Us og BR Leker til 399 kroner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.