BEDRIFTSTEKNOLOGI

Digital-gründeren er død

Ken Olsen skapte et av IT-bransjens mest innovative selskaper.

8. feb. 2011 - 13:22

Ken Olsen var en av grunnleggerne av DEC (Digital Equipment Corporation), og var direktør i selskapet i over 25 år. Han døde 84 år gammel.

Olsen ble født i 1926 og vokste opp i Connecticut. Han tok sin utdanning på MIT, hvor han jobbet både med teknologi for forsvaret. Han jobbet i tillegg med forgjengeren til dagens RAM-brikker.

Han er for mange kjent som mannen som uttalte at «det er ingen grunn til at noen vil ha behov for en datamaskin i sitt hjem». Flere har hatt det morsomt med å bruke sitatet i ettertid, for å vise hvor langt datamaskiner har kommet.

Det mange ikke vet er at sitatet ble tatt ut av sammenheng. Det Olsen egentlig snakket om var maskiner som styrte alt i hjemmet som kontroll av lys, temperatur, forbereder mat osv. Olsen var helt klar over at personlige datamaskiner var en del av fremtiden.

Under Olsens ledelse opplevde DEC sin stortid. Selskapet sto bak en av de første «mini-pc-ene» ment for kommersielt bruk. Disse var til tross for sitt navn store som kjøleskap. DEC lanserte i 1977 VAX. VAX fikk mye skryt for den tette integreringen med operativsystemet VMS, og ble bygget for å vare opptil 15 år.

Bill Gates var en stor fan av Olsen, og sa i 2006: – Ken Olsen er en av de ekte pionerene innen dataindustrien.

DEC ble etterhvert kjøpt opp av Compaq og senere Hewlett Packard. Selskapet måtte til slutt gi tapt for andre firmaer når hjemmemaskiner ble mer vanlig. DEC prøvde seg til slutt som en brikkeprodusent uten hell, og teknologien ble kjøpt opp av Intel.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.