Digital hodepine for Pentagon

- Nærmest umulig å unngå lekkasjer, mener ekspert i nettsikkerhet.

27. juli 2010 - 12:44

I den digitale tidsalderen er topphemmelige dokumenter bare et tastetrykk unna. Den massive lekkasjen fra Pentagon er en alvorlig vekker for myndighetene.

- Jeg ser dette i sammenheng med Pentagon Papers-saken, sier James Lewis, ekspert i nettsikkerhet i tankesmia CSIS.

Han sikter til den store lekkasjen av dokumenter om Vietnamkrigen fra USAs forsvarsdepartement i 1971. Den gang var det én person som sto bak lekkasjen, analytikeren Daniel Ellsberg.

- Forskjellen er at Daniel Ellsberg tok en stor bunke papirer og ga den til en journalist, sier Lewis.

- Nå kan man ta enda flere dokumenter og gi dem til hele verden.

Hyller kilden

Daniel Ellsberg selv hyller personen som står bak den nye lekkasjen.

- Dette er en kar som har samme innstilling som jeg hadde. Jeg har på mange måter ventet på en slik person i 40 år, sier Daniel Ellsberg til avisa The Wall Street Journal.

På den andre siden frykter 79-åringen at mengden dokumenter kan være for stor. Om lag 92.000 hemmelige dokumenter fra Pentagon om krigen i Afghanistan ble mandag publisert av nettstedet Wikileaks.

- Å legge ut et så stort materiale er risikabelt hvis man ikke har lest alt, sier Ellsberg.

Selv gikk han gjennom Pentagon-dokumentene om Vietnamkrigen med lupe før han ga dem videre.

- Jeg hadde lest alt og gjort en vurdering av hvert enkelt av de 7.000 dokumentene, sier han til The Wall Street Journal.

Analytiker i varetekt

Det er ikke kjent hvem som er kilden til de lekkede dokumentene, men mistanken er rettet mot Bradley Manning, en etterretningsanalytiker i hæren i USA som i dag sitter i varetekt i Kuwait.

Bradley Manning ble pågrepet i mai etter at Wikileaks publiserte et videoopptak av et amerikansk helikopterangrep i Irak. Ifølge USAs forsvarsdepartement er Manning mistenkt for å ha gitt WikiLeaks hemmelig videomateriale samt 260.000 dokumenter.

Som i enhver annen organisasjon, finnes det utro tjenere i Pentagon, men i dag er det blitt langt lettere for disse personene å lekke informasjon, mener James Lewis. Tom Conway i nettsikkerhetsselskapet McAfee er enig.

- Alt er digitalt i dag, alt er tilgjengelig på nettverket, sier han.

Informasjonssikkerhet

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Det er en nærmest uoverkommelig oppgave å sikre digitalisert informasjon i en organisasjon som er så stor og sammensatt som militæret i USA, mener Conway. Han tror likevel det er mulig å gjøre lekkasjer vanskeligere.

Aktuelle tiltak kan være å stenge tilgangen til internett, sørge for at datamaskiner ikke har DVD-brennere, dele opp sensitive opplysninger og varsle om eller blokkere unormal atferd.

- Dersom noen plutselig går fra å laste ned 50 megabyte per dag til 9.000 megabyte per dag, bør det lyse rødt, sier Tom Conway.

Ifølge ham vil slike saker noen ganger ha en helt naturlig forklaring, og andre ganger ikke.

Ønsker nytt regime

Ifølge James Lewis er det nødvendig med et nytt sikkerhetsregime i den digitale verdenen.

- I papirverdenen kunne jeg få et dokument som var stemplet «Topp hemmelig», og da stolte myndighetene på at jeg ikke ville gi dokumentet videre. Det var kanskje OK i papirverdenen, men ikke i den digitale verdenen, sier han.

Ifølge ham bygger dagens sikkerhetsregime på noe så enkelt som personlig tillit.

- Pentagon stoler på sine ansatte, og det er bra, men ikke nok. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.