KARRIERE

Digital læringsplattform avdekker skolejuks

it's learning tilbyr læreren en kontroll for å avdekke mulig juks med skriftlige oppgaver.

28. aug. 2006 - 12:16

Skolejuks begrenser seg ikke lenger til en beskjeden lapp i penalet. De vanligste kildene i dag er Internett, medelever, juksesider og lærebøker. I USA har det gått så langt at enkelte studenter setter bort skolearbeidet til lavkostland.

På Internett kan elever hente ferdigskrevne hjemmetentamener og stiler. Materialet er ofte inndelt i emner og sortert etter karakter.

Undersøkelser fra Sverige viser at 17 prosent av studentene ønsker å fuske blant annet gjennom plagiering og at 37 prosent av lærerne hadde erfaring med elever som hadde plagiert. Hele 42 prosent av lærene mente de ikke hadde tilstrekkelig kunnskap til å løse problemet.

Programvare som kan avsløre plagiat i skolene, har derfor blitt både nødvendig og kommersielt interessant. it's learning skriver nå i en pressemelding at selskapet har lagt til en plagieringskontroll som sjekker at alle innleverte skoleoppgaver er ekte og ikke basert på fusk.

    Les også:

Når en elev skal levere et arbeid via it’s learning, sendes den direkte til læreren og automatisk via plagieringskontrollen. Responstiden kan variere fra noen sekunder til 24 timer. Så fort kildene er skannet ferdig, får læreren beskjed om oppgaven er basert på juks eller om den er ekte. Løsningen støtter dokumenter i form av Microsoft Word, Rich Text Format, Htm, Html, Adobe Acrobat, Open Office og Plain Text.

Helge Hannisdal, produktsjef for it’s learning, sier elever helt ned i ungdomsskolen fusker seg til gode karakterer ved å kopiere tekster fra nettet.

– Det er både tids- og ressurskrevende å kontrollere plagiering. For en lærer er det vanskelig å finne ut av om noe er juks på egen hånd. Derfor har vi nå integrert en plagieringskontroll i læringsplattformen it's learning. Men et enkelt tastetrykk kan en lærer sjekke om innleverte oppgaver er helt eller delvis kopier fra Internett, medelever, fuskesider eller lærebøker, sier han.

Plagieringskontrollen i it’s learning sjekker skolearbeidet opp mot alle innleverte oppgaver i for eksempel en fylkeskommune som bruker it's learning.

Skriver du av stilen til en venn som går på en annen skole i kommunen, eller din to år eldre bror, vil det oppdages. I tillegg sjekker den opp mot alt som ligger på det åpne Internett – til og med opp mot det som ligger på passordbeskyttede juksesider. Det hjelper heller ikke å skrive om formuleringer.

Også dette gjennomskues, hevder Helge Hannisdal.

Noen vil alltid klare å jukse, men med plagieringskontrollen blir det vanskeligere, og den vil garantert være preventiv, mener han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.