BEDRIFTSTEKNOLOGI

Digital med ny Alpha

Til tross for usikkerhet rundt framtiden til Digitals Alpha-prosessorer, introduserte Digital en ny Alpha-familie som etterhvert vil få en klokkehastighet på over 1 GHz.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. feb. 1998 - 17:38

Det første medlemmet i den nye Alpha 21264 familien vil ifølge PC Week Online komme på markedet i løpet av andre kvartal i år. Prosessoren vil ha en klokkehastighet på 600 MHz og vil ifølge analytikere koste omkring 3000 dollar. Prosessoren vil tidlig i 1999 bli etterfulgt av prosessorer med klokkehastigheter på minst 700 MHz.

Produksjonen vil i begynnelsen være basert på en 0,35 mikron CMOS prosess med 6 metallag og en 2.0 volt kjerne, men Digital vil ifølge InfoWorld Electric gå over til 0,25 og 0,18 mikron prosesser i løpet av noen få år.

Prosessorfamilien har ellers egenskaper som out-of-order-eksekvering av instruksjoner, 64 kB primærhurtigbuffer for data og instruksjoner, forbedret branch prediction gjennom intuitiv eksekvering, samt økt båndvidde for høyhastighets tilgang til sekundærhurtigminnet og systemminnet. Prosessoren kan ifølge PC Week Online eksekvere 80 instruksjoner samtidig, noe som er dobbelt så mange som noen Intel-prosessor.

Det er ifølge PC Week Online mulig at Digital vil utvikle en rimeligere utgave av 21264.

Harry Copperman, en av topplederne i Digitals produktdivisjon, sier til ZDNet at det foreløpig ikke er lagt noen planer for et slikt produkt, men også at Digitals partnere, spesielt Samsung, er interessert i dette markedet.

Alpha 21264-familien vil som nåværende Alpha-prosessorer kunne kjøre Digital Unix, OpenVMS og Windows NT. Prosessoren er ifølge InfoWorld Electric rettet mot serverapplikasjoner i bedrifter, i tillegg til krevende arbeidsstasjonsapplikasjoner som konstruksjon, publisering og animasjon.

Usikkerheten rundt Alpha-prosessorens fremtid skyldes Compaqs nylige oppkjøp av Digital. Compaq har foreløpig ikke sagt noe om hvilke planer selskapet har når det gjelder videre utvikling og bruk av prosessoren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.