Digital musikk for 14,4 milliarder kroner

Salg av digital, nedlastbar musikk ventes å passere 1,6 milliarder dollar - over 14 milliarder kroner - innen 2005, viser en ny prognose fra analyseselskapet IDC.

- Det er et sterkt voksende antall musikkentusiaster der ute som i økende grad sier seg villige til å betale for å laste ned musikk, streaming og online-radio, påstår analytiker Susan Kevorkian i IDC overfor Agence France-Presse.

IDC-analysen forklarer hvorfor verdens største plateselskaper har tatt opp kampen mot gratiskulturen som en rekke uavhengige musikknettsteder, som Aimster og Napster, har stått for.

Nettopp Napster er nå inne i sitt andre år i den rettslige kampen mot musikkgigantene Sony, BMG og andre plate- og filmselskaper, der Napster anklages for å oppfordre til og selv begår brudd på åndsverksloven. I en føderal kjennelse i forrige måned heter det imidlertid at plateselskapene selv kan bli funnet skyldig i antitrust-virksomhet fordi de nekter onlineselskapene å distribuere sanger i digital nedlastbar form.


Kevorkian uttaler at dersom musikknettstedene ikke får tilgang til plateselskapenes artistkataloger "kan de like godt pakke sammen med en gang".

Det amerikanske justisdepartementet og tilsynsmyndighetene i EU har uavhengig av hverandre bedt plateindustriens egne alternativer til Napster, som MusicNet og pressplay, om utfyllende informasjon om deres fremtidsplaner for digital musikkdistribusjon.

Her hjemme har platebransjen, representert ved IFPI, uttalt at man ønsker å økse Napster.no.

Newsbytes skriver dessuten i dag at den forestående rettssaken mot New York-baserte Aimster er besluttet flyttet til Chicago. Beslutningen, som ble fattet fredag i forrige uke, begrunnes blant annet med at saksøker og saksøkte skal få mer lik reiseavstand til rettslokalet. Samtidig uttaler de tre i dommerpanelet at samtlige ni anklagepunkter mot Aimster i prinsippet tar utgangspunkt i de samme problemstillingene, og følgelig vil bli behandlet i én og samme rettssak.


RIAA (Recording Industry Association of America), en av partene som har saksøkt Aimster for brudd på åndsverksloven, applauderer fredagens kjennelse om å flytte rettssaken til dommer Marvin E. Aspens lokale domstol i Chicago.

Aimster er ikke like fornøyd med kjennelsen. Selskapet hadde håpet på å kjøre saken i sitt lokale nærmiljø i Albany i New York. Aimster har tidligere prosedert på at en flytting av rettssaken vil være urettferdig fordi det vil påføre det lille oppstartsselskapet store kostnader og dermed frata selskapet en fair mulighet til å ta opp kampen med den svært rike plateindustrien.

Til toppen