Digital: Nytt rettsangrep mot Intel

Mandag ga Digital etter for Intel og leverte tilbake noen av dokumentene Intel hadde bedt om. Onsdag var Digital på krigsstien igjen, for en rettslig prøving av den hittil bare muntlig formulerte anklagen om at Intel "utøver monopolistisk makt".

Mandag ga Digital etter for Intel og leverte tilbake noen av dokumentene Intel hadde bedt om. Onsdag var Digital på krigsstien igjen, for en rettslig prøving av den hittil bare muntlig formulerte anklagen om at Intel "utøver monopolistisk makt".

Copyright-striden mellom Digital og Intel ble innledet i våres da Digital gikk til retten med anklagen om at Intel ulovlig skulle ha brukt Digital-patentert teknologi i Pentium-prosessoren. Intel svarte med et motsøksmål for å få tilbake alle konfidensielle dokumenter de selv hadde levert til Digital. Intel truet videre med ikke å fornye en avtale om leveranse av Pentium-brikker som Digital trenger i sin PC-produksjon. Denne avtalen utløper ved utgangen av tredje kvartal.

Mandag etterkom Digital noen av kravene i motsøksmålet og leverte tilbake dokumenter knyttet til Intels framtidige Merced-prosessor. Selskapet nekter stadig å levere tilbake dokumenter knyttet til andre av Intels prosessor-prosjekter. Merced er et fellesprosjekt mellom Intel og Digital som Digital nå sier man ikke er interessert i å bidra til.

Onsdag opplyste Digital at man hadde inngått en avtale med Intel som sikret tilstrekkelige leveranser av Pentium-brikker ut fjerde kvartal.

En fjerdedel av Digitals omsetning - i 1996 2,2 milliarder dollar av til sammen 8,4 milliarder - er knyttet til Pentium-baserte PC-er og servere.

Med sikrede leveranser går altså Digital til mot-mot-søksmål for å slå fast at Intels krav om å få tilbake alle konfidensielle dokumenter knyttet til ulike prosessorutviklingsprosjekter, strider mot USAs antitrust-lovgivning. Det heter i søksmålet at Intels andel av det hjemlige og det globale markedet for mikroprosessorer "nærmer seg 90 prosent" og at Intel gjør alt for å "opprettholde denne markedsandelen og makten en slik markedsandel medfører." Ved at Digital i motsetning til sine konkurrenter ikke lenger holdes konfidensielt ajour med Intels prosessor-utvikling, utsettes selskapet for en ulovlig behandling etter antitrust-lovene, understrekes det.

Intel avviser mot-mot-søksmålet blankt. På uavhengig juridisk hold er det uenighet om hvorvidt Intels sterke markedsposisjon strider mot antitrust-lovgivningen, skriver Wall Street Journal.

Til toppen