JUSS OG SAMFUNN

Digital radio for halve Norge i flere år

For å unngå millionfellen som svenskene har gått i, vil NRK vente med å bygge ut DAB-distribusjonen over 50 prosent. Grunnen er de rådyre DAB-apparatene som hindrer forbrukervekst.

Hilde Nyman
7. sep. 1999 - 15:30

Til nå har aktørene i DAB-markedet skyldt på dårlig dekning og høye priser på DAB-mottakerne som årsak til at digital radio ikke har fått gjennomslag i Norge. Nå gjør NRK, som selv sitter med fire konsesjoner, sitt til å hindre videre vekst.

I siste nummer av NRKs internblad, Tidssignalet, skriver radiodirektør Tor Fuglevik at NRK ikke vil skynde seg med å bygge ut det digitale radionettet når dekningsgraden har kommet over 50 prosent. Han skriver:

"Dette er grunnen til at vi i NRK vil være tilbakeholdne med å bygge ut det nye DAB-sendernettet videre fra dagens snaue 50 prosent før vi ser at prisene på mottakere virkelig begynner å nærme seg dagens FM-pris."

- Vi fortsetter å bygge ut, men bygger ikke ut i takt som påtar oss for store kostnader. Hvis vi hadde bygd ut til 75 prosents dekning nå, ville vi brukt flere titalls millioner i parallelle kostnader, og det vil vi ikke gjøre unødig, understreker Fuglevik overfor digi.no.

Det som må til, er at prisene går ned.

- Apparatprisen må ned før jeg sier "go". Men det er klart at vi kommer til å bruke noen millioner neste år også, og vi vil satse på utbygging i de store byene, sier Fuglevik. Han vil ikke ut med hvor mange millioner det er snakk om, for ikke å vise alle kortene før forhandlingene med Norkring tar til.

- Dekningen er nærmere 50 prosent allerede. Det er takten opp til 75 prosent vi vil se på. Som jeg har sagt tidligere, kan vi ikke sende for døve ører. Vi har brukt 200 millioner på to millioner lyttere. Det er mye penger. Vi kan ikke bruke like mange penger på å sende til 200 mottakere, sier Fuglevik.

- Vil dere være med på dugnaden Alf Lande inviterte til for å få produsentene til å sette ned prisene på DAB-radioer?

- Vi er inne i en prosess sammen med P4 og Radio 2 Digital. Vi må ikke glemme at vi er et land med 4,5 millioner innbyggere, det betyr lite hva vi gjør her, mener Fuglevik.

I den samme lederen i Tidssignalet sier også Fuglevik:

"Derfor må EBU og EU påvirke de enkelte lands regjeringer slik at de kommersielle lokalradioene ikke blir hengende etter i radio-digitalsieringen."

- I denne sammenhengen tenker jeg på at fattige lokalradioer må få offentlig hjelp til å komme opp på samme standard som andre aktører. Det blir et offentlig anliggende å sørge for at hele radiobransjen kommer i takt med seg selv. Både fattige og rike radioer må satse på DAB. Vi kan ikke la de fattige radioene sende etter at vi andre har gått over til DAB, og kan heller ikke skru av FM-båndet før de har kommet opp på samme nivå, sier Fuglevik.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra