JUSS OG SAMFUNN

Digital signatur likestilt med blekk

I et nytt lovforslag foreslår regjeringen at digitale signaturer skal ha lik gyldighet som tradisjonelt blekk. Nå går loven ut på høring.

Sigvald Sveinbjørnsson
29. feb. 2000 - 16:17

Nærings- og Handelsdepartementet har skrevet ferdig forslaget til en ny lov om elektronisk signatur. Ifølge departementet vil den nye loven, hvis den blir vedtatt i Stortinget, legge til rette for sikker kommunikasjon over nettet.

Kort fortalt skal loven regulere to forhold:

1. Bestemmelser som gjør at en type digital signatur er gyldig til bruk på nettet. Med andre ord: Hvilke signaturer er gyldige og hvilke er ikke.

2. Regulere hvem som kan utstede sertifikat.

digi.no har tidligere omtalt Justisdepartementets innstilling om at digitale signaturer er bindende. Signaturene kan blant annet brukes til å gjøre avtaler over nettet, underskrive kontrakter og tilrettelegge for sikker betaling over nettet.

Dersom loven går igjennom vil all påkrevd signatur via transaksjoner foretatt over web, være en "kvalifisert elektronisk signatur" og alltid oppfylle kravene som settes til en helt tradisjonell signatur, med vanlig penn. Digital signatur blir med andre ord likestilt, i juridisk forstand, med tradisjonell signatur.

I lovutkastet legger departementet opp til at det blir etablert et tilsyn som skal forvalte regelverket, og som skal godkjenne de forskjellige sertifikatstilbydere. (Posten SDS, Fellesdata og Merkantildata vil tilhøre denne gruppen).

Thomas Myhr ved Nærings- og Handelsdepartementet sier til digi.no at de venter at loven vil tre ikraft 1. juni 2001.

Les mer om digitale signaturer:


Dørum: - Digital signatur er bindende
Alt du trenger å vite om Stortingsmelding nr 41 1998-99 om elektronisk handel og forretningsdrift

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.