Digital speilrefleks fra Nikon

Nikon lanserte nylig et digitalt speilreflekskamera som ser svært lovende ut. Høy oppløsning, rask prosessering og utskriftbare objektiver er de viktigste egenskapene.

Nikon lanserte nylig et digitalt speilreflekskamera som ser svært lovende ut. Høy oppløsning, rask prosessering og utskriftbare objektiver er de viktigste egenskapene.

Det digitale speilreflekskameraet Nikon D1.
Nikon D1.

Nikon D1 ble lansert tirsdag og er et digitalt speilreflekskamera beregnet for profesjonelle fotografer og avanserte amatørfotografer. Kameraet er kompatibelt med Nikon-systemets tilbehør, blant annet mer enn 80 forskjellige objektiver. Kameraet er bygget inn i et sprut- og støtsikkert kamerahus laget i magnesium. Vekten er oppgitt til å være 1,1 kg uten objektiv.

Kameraet kan tilby en oppløsning på inntil 2,74 megapiksler. Rett foran CCD-brikken (Charged Coupled Device) er det plassert et IR cut off/lavpass-filter. Kameraet har tre intelligente lysmålersystemer - farge-, sentrumsveiet- og punkt-lysmåling, og tre automatiske eksponeringsvalg (programmert, lukkerprioritert og blenderprioritert).

Brukeren kan også velge mellom fire følsomheter, tilsvarende 200, 400, 800 og 1600 ISO. 

Blitzen Speedlight SB-28DX
Speedlight SB-28DX.

Blitzen Speedlight SB-28DX - som er ekstrautstyr - er spesialtilpasset kameraet. Sammen støtter disse funksjoner som synkronisering på første eller andre lukkergardin, reduksjon av røde øyne og synkronisering på lange lukkertider, samt kombinasjoner av disse.

Nikon D1 kan lagre bildene i flere filformater. Dette inkluderer et tre ukomprimerte formater (12 bit rå, 8 bit TIFF YcbCr og 8 bits TIFF RGB). Bildene kan også lagres i sort/hvitt-format og i JPEG-formatet med 1/4, 1/18 eller 1/16 komprimering.

Et problem med mange av dagens digitale kameraer er den lange prosesseringstiden. Ofte tar det flere sekunder fra brukeren tar ett bilde til at det neste bilde kan tas. Nikon D1 kan ta opptil 4,5 bilder per sekund i serier på opptil 21 bilder. Kameraet har også kort forsinkelse mellom avtrykk og eksponering, 0,058 sekunder er oppgitt. Også oppstarten av kameraet skal gå raskt.

Kameraet er utstyrt med en TFT-skjerm på to tommer. Her vises menyer, histogram og bildene etter at de er eksponert.

Som ved Nikons analoge toppmodeller kan brukerne sette opp kombinasjoner av 29 funksjoner, inkludert originale funksjoner som tonenivåkompensering, forbedring av kanter og to kommandohjul.

D1 er utstyrt med IEEE 1394/FireWire-grensesnitt som sørger for rask overføring av bildene til en PC, men også TV/Video-utgang for både PAL og NTSC.

Kameraet er kompatibelt med Compact Flash type I og II lagringsmedia og har utskiftbare, oppladbare batterier. En spesiell hurtiglader for batteriene følger med.

Prisen for Nikon D1 i Norge er ifølge Interfoto omtrent 45.000 kroner eksklusiv mva.

Til toppen