Digital-TV aktører knuser IT-Fornebu

Samme dag som Fornebu-prosjektet ble debattert i Stortinget, åpnet næringsminister Lars Sponheim den nye lukkede digital-TV-kanalen til Ingram Micro. Datadistributøren lot ikke sjansen gå fra seg og felte en knusende dom over IT-senteret.

Samme dag som Fornebu-prosjektet ble debattert i Stortinget, åpnet næringsminister Lars Sponheim den nye lukkede digital-TV-kanalen til Ingram Micro. Datadistributøren lot ikke sjansen gå fra seg og felte en knusende dom over IT-senteret.

Men før og etter digital-TV-åpningen hadde IT-debatten rast i landets nasjonalforsamling:

- Regjeringens strategi for etablering av Fornebu-senteret har ikke fått flertall i Stortinget. AP og FrP har valgt en annen løsning, en løsning jeg er uenig i, sa næringsminister Lars Sponheim ifølge NTB.

Flertallet i AP og FrP fikk tøff motstand for å ville favorisere Fred Olsen-selskapet IT-Fornebu og pøse statlige miliardbeløp til utbygging. Flere argumenterte for en åpen høring fordi statens rolle var for dårlig utredet, men dette ble avvist av de to partiene som utgjorde flertallet i denne saken.

FrPs leder Carl I. Hagen parerte, ifølge NTB, med at "Sponheim er så nær et kabinettspørsmål som det er mulig å komme".

Også APs næringspolitiker Kjell Opseth mente at spørsmålet om mistillit ville komme på dagsorden hvis ikke regjeringen klarer å følge opp retningslinjene for et IT-senter innen tidsfristen. Før 1. juni skal det velges hvilket selskap som skal få IT-oppdraget på vår gamle hovedflyplass.

Sponheim sa han ville gjøre det ytterste for at flere skal delta i konkurransen om den beste planen, til tross for knapp tid og "selv om det kan se ut som om det er én interessent som har fått støtte hos flertallet".

Det må derfor ha vært en befrielse for Sponheim å ha tatt et par timers pause midt på torsdagen og besøke Telenors studio og IT-næringen med datadistributøren Ingram Micro AS i spissen:

"...som motstander av Fornebu-prosjektet kom Sponheim derfor til sine egne da han i dag fikk æren av å offisielt åpne den lukkede, digitale TV-kanalen som sannsynligvis blir IT-bransjens mest effektive kommunikasjonskanal", lød det i propagandaen som Ingram sendte ut i form av en pressemelding torsdag ettermiddag.

- Utnyttelse av den nye digitale TV-teknologien gjør Fornebu-debatten til et enda større paradoks, sa administrerende direktør Ove Kristensen i sin åpningstale. Ny TV-teknologi gjør behovet for geografisk og tidsmessig kontakt enda mindre, hevdet Kritsensen og hamret løs på det selskapet hans kaller helt unødvendig IT-sentralisering.

Ingram har knyttet til seg produsenter som Microsoft, Nokia, Compaq, Hewlett-Packard, Ericsson, Telenor Mobil og 3Com som finansielle samarbeidspartnere for å realisere drømmen om å sende nyheter, lanseringer, opplæring og profilering i et nettverk av 1.000 IT- og telekomforhandlere.

I løpet av 1999 skal det produseres 100 programmer til samarbeidspartnerne. Disse skal produseres av det nystartede selskapet SatNet der tidligere NRK-sjef Arne Wam er styreformann og eks-NRK journalist Snorre Tønset redaktør og programleder.

I likhet med Executive Channel, som først og fremst er etablert på hoteller landet rundt, er dette et business-TV prosjekt. Det skal distribueres av Telenor Satellite Service gjennom selskapets satellittanlegg i Nittedal.

Til toppen