FORBRUKERTEKNOLOGI

Digital-TV avslører dårlige antennekabler

En dårlig antennekabel kan være nok til å stoppe bildet, dersom TV-sendingen er digital.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
31. okt. 2007 - 10:37

Det hjelper lite å ha flott TV dersom tv-signalene er dårlige. Dette kan skyldes gammelt og mangelfullt kabelanlegg, men ifølge Knut Børmer, i Norsk Kabel-TV Forbund (NKTF), kan det vel så ofte skyldes dårlig kvalitet på kabelen mellom antenneuttaket i veggen og TV-en.

– Folk skaffer seg flotte flatskjermer, men mange glemmer at også antennekabelen bør være av en viss kvalitet, sier Børmer i en pressemelding.

Ved analoge sendinger kan en dårlig ledning forårsake snø eller kornete bilder, mens den med digital-tv vil stoppe bildet og gjøre sendingen hakkete.

– Det er ikke noe midt i mellom med digital-tv, enten er det signal eller ikke noe signal. Mange har nok hatt dårlige analoge signaler i årevis uten å vite at det ikke skyldtes dårlige mottaksforhold, men dårlig antenneledning, sier Børmer.

Antenneledningen til TV-en er bygget opp rundt en såkalt senterleder i midten, med isolerende materiale rundt. En bra kabel har minst to lag med skjermkabel tvinnet rundt senterlederen, helt fram til pluggen. Ikke alle har det, påpeker Børmer.

– Det er mye rart i salg. Enkelte kabler mangler helt skjermkabel, noe som gjør at selv naboens hårføner kan påvirke tv-bildet ditt. Mer alvorlig er det at din kabel da kan slå ut frekvensen til brannvesen og ambulanse, sier Børmer.

Kabelen til venstre har ingen beskyttende skjermkabel. På kabelen i midten går ikke skjermingen helt fram til pluggen. Under plasten skal gode antennekabler se ut som den til høyre i bildet.

Ifølge tynn og myk antennekabel er også ofte et dårlig tegn, den bør føles mer som en stiv skjøteledning enn en lampettledning.

– Se etter ordet ’’dobbel’’ eller ’’trippel’’ på antenneledningen på forpakningen eller ledningen, eller spør i forretningen om dette. Betegnelsen indikerer hvor godt skjermet senterlederen inni ledningen er, sier han.

Har man flere antenneledninger i bruk mellom videomaskin, dekoder og TV, må alle være like godt skjermet.

– Vi regner med at de dårlige kablene på markedet først og fremst skyldes uvitenhet, sier Børmer.

Kabel-tv-abonnenter som har flatskjermer med jordet nettstøpsel, må antennekabel som også har såkalt galvanisk skille for å sikre brukeren mot uhell som følge av feil i det elektriske anlegget.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.