JUSS OG SAMFUNN

Digital-TV blir billigere enn antatt

Overgangen til digital-tv blir trolig langt billigere for publikum enn tidligere antatt.

21. nov. 2005 - 14:06

Når det digitale bakkenettet for TV kommer, vil man skru av det analoge nettet som brukes i dag, for å få plass til flere digitale kanaler.

Dermed kan tv-publikum som ikke har oppgradert utstyret, bli sittende igjen uten tilbud. De må betale eller få svarte skjermer, kall det gjerne "black mail", for prisen som er antydet har vært ganske høy.

Men det er i ferd med å endre seg.

Tidlgiere har NTV, som skal bygge bakkenett i Norge, nemlig sagt at boksene som tar inn digitale signaler vil koste 1.500 kroner. Det er disse boksene som skal tolke og omforme digitale signaler så de kan vises på folks TV-er. Uten en slik boks vil man bare få snø på skjermen den dagen det analoge nettet skrus av for å frigjøre sendefrekvens til det digitale.

Prisen på 1.500 kroner er så høy at mange nok ville ha reagert negativt. Men i mellomtiden har utviklingen gått sin gang, og slike bokser er i ferd med å bli skikkelig volumvare.

I Sverige har de allerede begynt å skru av det vanlige analoge bakkenettet i noen områder, og har bare digitalt nett. Samtidig har prisene falt kraftig, og nå selges for første gang en digital-tv-omformeren til under 500 svenske kroner.

- Jeg er glad for at prisene på digitalboksene stort sett har blitt ahlvert siden årsskiftet, sier utbyggings- og kulturminister Leif Pagrotsky til nyteknik.se.

Han inviterte på fredag produsenten av den billige boksen, Emitor, og butikken Elgiganten, på champagne i Kulturdepartementet. Det hadde han nemlig lovet å gjøre når noen brøt 500-kronersgrensen for disse boksene.

Emitors nye Smartbox T10 vant prisen. Den er godkjentfor å ta imot alle de gratis digital-TV-kanalene og fungerer med alle TV-apparater og skal være lett å installere. Alt for en pris på 499 kroner.

Med dagens kronekurs gir dette en pris på 410 norske kroner. Prisen per digitalboks kan dermed lett bli under en fjerdedel av det NTV har hevdet før nettet er klart for lansering i Norge. Dermed bør trusselen om svarte skjermer være ganske liten, også for grupper med liten inntekt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.