JUSS OG SAMFUNN

Digital TV ned på bakken

Onsdag denne uken gikk startskuddet for det digitale bakkebaserte nettet i Sverige. Men ikke før etter årsskiftet skal de ordinære sendingene starte.

Hilde Nyman
29. okt. 1998 - 17:15

Med brask og bram og pressemelding markerte svenskene premieren på digitale sendinger av kringkastingssignaler denne uken. Onsdag 28. oktober gikk startskuddet for det bakkebaserte nettet. Dette nettet skal videreformidle digitale signal til den halvpart av den svenske befolkning som foreløpig kan ta inn signalene.

Selskapene regner med at man innen fire år vil kunne nå det samme antall seere med digitale bakkebaserte nett, som i dag mottar signal analogt. Fram til 1. januar 1999 skal sendingene prøves ut i fem test regioner, før de regulære sendingene starter.

Det er de tre svenske selskapene Teracom, Nokia og Senda som står bak den digitale lanseringen. Teracom driver nettet for distribusjon av radio og TV i Sverige, Nokia har utviklet set-up-boksene, og Senda administrerer det bakkebaserte nettet.

Den digitale dekoderboksen kommer til å koste rundt 5.000 svenske kroner, heter det i pressemeldingen. I tillegg må forbrukeren betale inn en årlig administrasjonsavgift til Senda på rundt 295,- svenske kroner. Avgifter fra eventuelle betalkanaler vil komme i tillegg.

Estimatene til Nokia for markedet er at 25 prosent av den svenske befolkning kommer til å ha digital-TV om tre år, ifølge Computer Sweden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.