Digital underholdning på Hotel Opera

Som et pilotprosjekt for Rainbow-kjeden har Fujitsu Siemens levert et av verdens mest avanserte systemer for digital underholdning til Hotel Opera i Oslo.

Krumtappen i systemet er den kombinerte Internett- og videoboksen Activy 300 Media Center som er installert i samtlige 434 rom i det nye Golden Tulip Rainbow Hotel Opera. Boksen er koplet til TV-en og til et 100 Mb/s Ethernet. Dette nettet tilbyr Internett i 2 Mb/s og kontakt med sentrale servere stappet med blant annet film. Den helhetlige løsningen er døpt Intrigue Hospitality System, og fordrer samarbeid mellom flere leverandører.

Ifølge opphavet Fujitsu Siemens Computers er boksen en åpen bredbåndsløsning formet som en lukket PC. Inni sitter blant annet et kort som håndterer digital video (MPEG2) uten å belaste det øvrige systemet. Prosessoren er i utgangspunktet en 300 MHz Celeron, med mulighet for raskere brikker. Siden videokortet gjør den viktigste jobben, har dette begrenset interesse. Ellers er det tilstrekkelig med minne, samt muligheter for inntil 40 GB disk. Disken kan brukes til tjenester knyttet til midlertidig lagring av TV-programmer, slik at man kan stoppe visningen av en sending den tiden det tar å svare i telefonen, og fortsette å se opptaket mens sendingen fortsetter.


At PC-en er lukket, betyr at brukeren - hotellgjesten - ikke har tilgang til noe av det som er inne i boksen. DVD-spilleren kan brukes til å kjøre film, men uansett hvor flittig man er med det trådløse tastaturet, får man ikke kopiert filer eller installert programvare. Det er også sperrer mot nedlastinger fra Internett.

At bredbåndløsningen er åpen, betyr at boksen samler standardløsninger og kan tilpasses de behovene kunden - hotellet, Internett-operatøren, bokollektivet - stiller. En smartkortleser kan integreres med tanke på sikkerhet og betalingstjenester. Programvare kan installeres etter behov, og oppgraderes fra en driftssentral. Blant utgangene er doble Scart og doble USB. Activy selges ikke til privat bruk. Der har Fujitsu Siemens et annet tilbud, "Multitainer".

Fjernkontrollene til Activy - en klassisk variant supplerer det trådløse tastaturet - styrer både den og TV-en. Tjenestene den formidler i Hotel Opera er TV, film, Internett, hotellinformasjon, sjekk av regningen og ekspressutsjekking. Internett kan vises enten på TV -en, eller formidles over en Ethernet-kabel til gjestens bærbare PC. Valget Internett p PC og Internett på TV gjøres gjennom standardmenyen på tv-skjermen. Hastigheten og utgiften er like i begge tilfeller - 30 kroner per påbegynt halvtime. Gjester uten kabel eller PC-kort med Ethernet får låne slikt i resepsjonen.

Systemet leverer også tjenester til hotellets personale. De taster en spesiell kode på fjernkontrollen, og kommer inn på et område der de kan rapportere om rommets tilstand og beholdningen i minibaren, samt motta instrukser og beskjeder.

Filmtilbudet er begrenset av kapasiteten på serveren. Hotel Opera har lagt seg på 36 timer med video. Det vurderer tjenester som musikk på forespørsel (tilsvarende et hundretalls CD-er) og 50 timer med tv-repriser, slik at gjester kan se for eksempel siste dagsrevysending eller viktige idrettsbegivenheter på etterskudd. Digitale spill, e-handel, betalingskanaler, meldingstjenester og annonsering kan også komme på tale. Mulighetene er mange og omfatter også slikt som hotellet kan tjene ekstra på, ved for eksempel å formidle tilbud utenfor hotellet.

Bestiller du film fra rommet på Hotel Opera, har du tilgang til videofilen i seks timer. Du kan spole fram og tilbake, og stoppe visningen ved behov. Et enkelt grep lar foreldre sperre muligheten til å vise "voksenfilmer".

Et tilsvarende system finnes bare ett annet sted i verden, i et hotell i New York. I Norge er to andre pilotprosjekter på gang, i henholdsvis Tønsberg og Harstad. Pilotkontrakten med Rainbow kan gi Fujitsu Siemens tilgang til andre hoteller i kjeden, og til kjedene SAS og Rica som Rainbow har et innkjøpssamarbeid med.

Til toppen