Digital vannmerking fullstendig ubrukelig

En mulig internasjonal standard for digitalt vern mot musikkpirater viste seg å støye så mye at det ødela musikkopplevelsen. Og produsentene var blitt advart.

Digitale vannmerker kan legges inn i musikkfiler så de blir ubrukelige på forskjellige CD- og DVD-spillere, slik at platebransjen kan ha kontroll med musikken som produseres.

Slike vannmerker skal egentlig være uhørlige, men fremmøtte representanter for plateprodusentenes laug, Audio Engineering Society, fikk høre både høykvalitets digitale opptak og støyende digitale vannmerker under en demonstrasjon i London i forrige uke.

Musikkindustrien jobber, gjennom organisasjonen Secure Digital Music Initiative (SDMI), på spreng med å implementere vannmerkeløsninger, i håp om å demme opp for flommen av piratkopiert musikk.SDMI inngikk nylig samarbeid med amerikanske Verance, med avtale om å benytte Verances sytem for digitale vannmerker som en mulig internasjonal standard.


Selskapene skulle demonstrere hvor godt teknologien fungerer på det ennå ikke lanserte DVD-Audio, et av de beste lydformatene i verden, melder New Scientist på nettet.

De konkurrerende formatene DVD-Audio og SACD har mye høyere lydkvalitet enn vanlige CD-er, og ekstremt mye bedre enn for eksempel MP3.

Litt av problemet med digitale vannmerker er at de skal tåle transporten over Internett, samtidig som de må være uhørlige i bedre formater.

- Vi må begynne helt på nytt, sa en representant for SDMI sa etter testen.

Men både Verance og SDMI hadde blitt advart mot dette. Tidligere i år var det nettopp representanter for AES som stilte spørsmål ved selskapenes manglende testing på høykvalitetsformater.

- De fleste av mine kolleger er enige om at vi trenger digitale vannmerker for å stoppe piratvirksomhet, men vi tror ikke teknologien som SDMI har valgt har blitt testet nok, sa plateprodusent og studioeier Tony Faulkner til ingeniørblekka EE Times i mai.

Faulkner klaget da på at Verance ikke hadde testet teknologien i bruk med høykvalitetslyd fra DVD-Audio eller SACD, mens en talsmann for Verance nektet for at vannmerkene var hørbare.

Til toppen