Digitale detektiver gjør store penger

Såkalte 'data-detektiver' med spesialkompetanse blir mer og mer ettertraktet ettersom hacker-angrepene og data-innbruddene blir flere og mer avanserte.

Såkalte 'data-detektiver' med spesialkompetanse blir mer og mer ettertraktet ettersom hacker-angrepene og data-innbruddene blir flere og mer avanserte.

Data-detektivene ser etter digitale spor på maskiner som har fått besøk av ondsinnede hackere (black hats). De analyserer epost og undersøker logger som kanskje kan lede til en avsløring av hackerens (eller crackerens) identitet.

En slags digital etterforskning på linje med DNA-analyser etter funn av et hårstrå i en kriminalsak. Det er ikke bare økningen i antall datainnbrudd som gjør at det er behov for slike detektiver. Innbruddene blir mer og mer sofistikerte, og hackermiljøet stadig 'dyktigere' og mer kreative i sine handlinger.

ZDNet har intervjuet en av detektivene - David Dittrich - og kaller ham en moderne Sherlock Holmes.

Han forteller til den amerikanske nyhetstjenesten at både IT-selskaper, politi og etterforskere betaler godt når datamaskiner skal 'obduseres' etter innbrudd. Behovet for maskin-analyse øker kraftig, og sikkerhetskonsulenter og detektiver får god lønn for sin kompetanse.

I en undersøkelse blant 7.000 amerikanske IT-medarbeidere foretatt av SANS Institute, fant instituttet ut at sikkerhetskonsulenter i snitt tjente 20.000 dollar (ca. 180.000 kroner) mer i året enn nettverksadministratorer.

Spesielt er det behov for data-detektiver i lokale, amerikanske politi- og etterforskningskontorer som også har egne avdelinger for analyse av datamaskiner etter datainnbrudd, hacking eller brudd på åndsverkloven.

Jobben er, ifølge John Gunn ved San Diego Regional Computer Forensics Laboratory, temmelig intens og krever nøyaktighet, tålmodighet, svært gode datakunnskaper, analytiske evner og nerver av stål. I fjor løste laboratoriet 400 data-relaterte saker, og Gunn regner med at antallet i år vil ligge på det dobbelte.

Til toppen