BEDRIFTSTEKNOLOGI

Digitale kart kan finne savnede personer

Geodata ønsker å gå inn i et samarbeid med politiet, der bruk av data kan finne savnede personer.

Geografiske Informasjonssystemer (GIS) er i dag et av de raskest voksende områder innen IT. Det viser ikke minst veksten hos norske Geodata som på snaue to år har økt staben med 40 nye hoder.

En ny versjon av GIS-systemer med 3D-visualisering kan gi utviklere nye muligheter til å bygge internettbasert programvare, webtjenester og andre bedriftsapplikasjoner.

- Den nye versjonen krever ingen inngående teknisk kompetanse. Den er svært enkel å sette opp og få publisert og bearbeidet resultater til sluttbrukere, forklarer direktør for offentlig og privat i Geodata, Øyvind Røe til digi.no.

GIS-systemer har allerede fanget myndighetenes interesse for kartlegging av blant annet fugleinfluensa, tsunami, e-koli bakterier og legionella.

GIS blir også brukt som et beslutningsverktøy i forhold til flåtestyring og logistikk til kartlegging av demografiske data som alder, kjønn og bosted ved etablering av barnehager, sykehjem eller trendy butikker.

- Vi opplever nå en stor interesse for våre kartløsninger, og bruksområdene er uendelig, sier teknisk rådgiver Tore Jensen til digi.no.

Løsningen koster mellom 130 000 til 500 000 kroner å implementere, og Geodata har allerede store offentlige kunder som Forsvarsdepartementet og Norges Vassdrags- og Energiverk (NVE).

Nå forteller Geodata at de er i samtale med politiet om bruk av tjenesten til å kartlegge savnede personer i Norge.

Hvert år meldes mange personer savnet, og mange finner man aldri.

Røe tror at den digitale karttjenesten kan hjelpe politiet med denne jobben.

GIS-løsningen kan legge inn data som vindstyrke og vindretning og hvor mange bekker, grøfter og fjellknauser som er i området. Deretter kan man beregne hvor langt det er realistisk for en savnet person å gå i alle retninger.

- Vi er i diaolog med politiet på denne tjenesten, sier Jensen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.