Digitale kryp bekjemper datavirus

Forskere henter lærdom fra maurtua.

Digitale kryp bekjemper datavirus

Forskere henter lærdom fra maurtua.

Forskere har studert hvordan maur opptrer når tua er truet. Dette har gitt programmerere inspirasjon til nye våpen mot datainfeksjoner som ormer og virus.

Maurene samarbeider som kjent svært godt uten en leder. Den enkelte maur er ikke intelligent, men likevel opptrer flokken som et klokt kollektiv, for eksempel under angrep.

Når en maur oppdager en trussel får den raskt hjelp av mange andre for å overrumple motstanden.

Den samme strategien danner nå grunnlag for en ny tilnærming til antivirus for PC-nettverk, som utvikles av forskere ved ved Wake Forest University i den amerikanske staten Nord-Carolina.

Forskerne tror maur-tilnærmingen vil føre til raskere og mer effektiv sikkerhetsprogramvare enn i dag.

Ideen deres er å lage en løsning med til sammen 3000 ulike digitale «maur» som beveger seg rundt i nettverket.

Hver «organisme» legger igjen spor etter seg og danner grunnlag for videre navigasjon av andre, ikke ulikt luktesporene ordentlige maur utsondrer i naturen.

En av forskerne fra prosjektet forklarer modellen slik:

- Digitale maur som oppdager noe mistenkelig vil markere dette ved å legge igjen duft. Et kraftigere duftspor tiltrekker seg flere maur, som igjen lager en sverm som markerer en potensiell ondsinnet infeksjon på PC-en, ifølge universitet.

De digitale maurene har allerede lykkes med å finne en orm som for anledningen var sluppet løs i nettverket i form av et kontrollert forsøk.

Modellen er ifølge forskerne best egnet for store nettverk med ensartede PC-miljø, eksempelvis myndigheter, større virksomheter eller universiteter.

Les mer om forskningsprosjektet på denne siden.

Til toppen