Digitale penger i bruk i Sverige

Nå kan svenskene betale med "digitale penger". Denne uken fikk Sparbanken og Nordbankens personale i Stockholm muligheten til å glemme lommeboka hjemme - og handle småting med et lite kort.

Nå kan svenskene betale med "digitale penger". Denne uken fikk Sparbanken og Nordbankens personale i Stockholm muligheten til å glemme lommeboka hjemme - og handle småting med et lite kort.

Tanken bak de digitale kontantene er at alle småkjøp skal belastes kortet i stedet for at folk skal gå rundt med en lommebok full av penger og papirer. Kortavgiften er også mer moderat enn ved bruk av f.eks VISA-kort. Kortet kan lastes med opptil 1500 kroner fra kundenes bankkonti og planen er at kortet skal erstatte forretningenes merarbeide når kunden bare gjør småinnkjøp som aviser og liknende.

At Sparbanken og Nordbankens personale er de første som får sjansen til å teste de digitale kontantene skyldes at de dermed kan lære seg hvordan kortet fungerer i praksis. Men allerede i neste uke blir betalingsautomater plassert ut i andre svenske byen enn Stockholm. Og kontantkortet lanseres offisielt kommende mandag Da får vanlige dødlige i Halmstad, Stockholm og Uppsala sjansen til å gjøre småinnkjøp ved hjelp av kortet.

Det er Nordbanken, Sparbanken og S-E banken som står bak den tekniske løsningen. Målet er at kortet skal erstatte en stor del av den vanlige kontantbruken.

- Jeg tror ikke at kortet vil erstatte kontanter helt og holdent, men opp til 30-40 prosent tror jeg er mulig, sier Roland Olsson i Nordbanken til Computer Sweden.

I Stockholm er det mulig å bruke kortet i rundt 40 butikker per i dag. I Halmstad og Uppsala er lanseringen langt større, der er over 1500 butikker utstyrt med den nye betalingsterminalen. Målet er at et titalls svenske byer skal knyttes til systemet i løpet av neste år. Først i 1998 regner bankene med at systemet er riksdekkende.

Til toppen