ANALYSER

Digitale penger overtar stadig mer

Papirpengene er på vei ut, viser nye tall for kortbruken i fjor. Stadig flere har ikke en gang mynter på seg.

23. jan. 2006 - 13:24

Tall fra Bankenes Betalingssentral, BBS, viser at bruken av digitale penger øker. BBS har ikke oversikt over nettbankene, men nesten alle kort-transaksjoner i Norge går igjennom BBS.

Dette gjelder ikke bare Bankaxept/debit-transaksjoner, men også store deler av alle kreditt-korttransaskjonene med Visa og Europay går også gjennom BBS.

BBS registerte 692 millioner transaksjoner med kort i fjor, en vekst på 11 prosent fra 2004. Så mye vokser ikke forbruket i Norge, noe som viser at IT-systemer, ikke faktiske sedler og mynter, tar over for stadig flere.

Dette bekreftes også av en annen tendens, forteller informasjonssjef i BBS, Stein Arne Tjore, til digi.no.

- Tendensen er at det blir stadig flere transaksjoner på lavere beløp, selv under ti kroner. Mange nordmenn begynner å kutte ut kontanter helt, forteller Tjore.

Årsaken til dette er nok flere, men at banker som Skandiabanken ikke tar noen gebyr på vanlige debit-kortbruk bidrar nok tungt. Debit-kort er bankkort som trekkes rett mot bankkonto.

Nordmenn ligger nå helt i verdenstoppen når det gjelder kortbruk. Tre av fire foretrekker kort fremfor kontanter og det finnes nå ca 93.000 betalingspunkter som er tilknyttet betalingssystemet.

- Blant de yngste kortholderne, i aldersgruppen 15 til 29 år, foretrekker hele 80 prosent kort fremfor kontanter, forteller Tjore.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra