Digitale penger overtar stadig mer

Papirpengene er på vei ut, viser nye tall for kortbruken i fjor. Stadig flere har ikke en gang mynter på seg.

Tall fra Bankenes Betalingssentral, BBS, viser at bruken av digitale penger øker. BBS har ikke oversikt over nettbankene, men nesten alle kort-transaksjoner i Norge går igjennom BBS.

Dette gjelder ikke bare Bankaxept/debit-transaksjoner, men også store deler av alle kreditt-korttransaskjonene med Visa og Europay går også gjennom BBS.

BBS registerte 692 millioner transaksjoner med kort i fjor, en vekst på 11 prosent fra 2004. Så mye vokser ikke forbruket i Norge, noe som viser at IT-systemer, ikke faktiske sedler og mynter, tar over for stadig flere.

Dette bekreftes også av en annen tendens, forteller informasjonssjef i BBS, Stein Arne Tjore, til digi.no.

- Tendensen er at det blir stadig flere transaksjoner på lavere beløp, selv under ti kroner. Mange nordmenn begynner å kutte ut kontanter helt, forteller Tjore.

Årsaken til dette er nok flere, men at banker som Skandiabanken ikke tar noen gebyr på vanlige debit-kortbruk bidrar nok tungt. Debit-kort er bankkort som trekkes rett mot bankkonto.

Nordmenn ligger nå helt i verdenstoppen når det gjelder kortbruk. Tre av fire foretrekker kort fremfor kontanter og det finnes nå ca 93.000 betalingspunkter som er tilknyttet betalingssystemet.

- Blant de yngste kortholderne, i aldersgruppen 15 til 29 år, foretrekker hele 80 prosent kort fremfor kontanter, forteller Tjore.

Til toppen