Digitale penner sliter med handikap

Digitale penner som Logitechs io-penn og Nokias kommende Digital Pen er en god idé, men handikapene står i kø.

Svenske Anoto har utviklet en ny type digitale penner som nå dukker opp i forskjellige utgaver. Ericsson har lansert en utgave med Bluetooth, det samme gjør Nokia i tredje kvartal og Logitech har lansert en billigere versjon.

Konseptet er det samme for alle pennene. Det du skriver og tegner fanges opp av et lite kamera under pennespissen og lagres så i pennen. Du kan enten sende tegningene til en Bluetooth-enhet eller laste de ned til PC-en når du setter fra deg pennen i holderen.

Løsningen er i utgangsapunktet besnærende, men sliter med en serie handikap som gjør at de fleste bør holde seg til papir eller vurdere en TabletPC.

Det første er jo at de fleste av oss nå nesten ikke bruker penn, og når vi først skriver så skriver vi ikke med blokkbokstaver. Det er bare slike bokstaver pennen klarer å tolke, vanlig formskrift/løkkeskrift blir bare lagret som tegninger. Slike notater må derfor hentes opp på skjermen og skrives inn igjen, eventuelt fra arkene du har brukt.

Og dette kan ikke være vanlige ark. I tillegg til pennen, må du ha med deg spesielle ark med et svært fint prikke-mønster, noe sensoren krever for å se hvordan du beveger pennen. Har du glemt blokken eller slipper opp for spesialark, kan du legge fra deg pennen.

Dessuten er pennene for store. Logitechs penn er på det bredeste som en flatklemt grillpølse og dermed umulig å ha i innerlommen. Det blir liksom ikke noe du stolt drar frem på et styremøte eller på en kafé...

Nå går sikkert utviklingen fremover, men en slankere penn som kan tyde håndskrift og ikke krever spesialpapir ligger nok et sted rundt versjon 3 eller 4, så ikke hold pusten.

I tillegg kommer også de generelle ulempene med installering, at pennen må lades opp og selve bruken av programvaren som jo er en kompliserende faktor sammenlignet med papir og penn.

Idéen bak pennene er bra, men det blir for mye mas som ikke står i forhold til gevinsten. Fordelene de digitale pennene (foreløpig) gir, er rett og slett for spesielle og små for vanlige brukere.

Hvis du har lyst på et alternativ som lagrer tegninger og lar deg skrive fort, er de nye TabletPC-ene svaret. Her får du både tastaturet vi er vant til og muligheten til å tegne.