FORBRUKERTEKNOLOGI

Digitale regninger skyter endelig fart

Etter en treg start, skyter nå endelig bruken av efaktura, digitale regninger, fart.

30. jan. 2006 - 11:17

Bankenes Betalinssentral (BBS) beskriver 2005 som gjennombruddsåret for efaktura. Antallet brukere ble nesten fordoblet, fra 260.000 til 460.000 og flere nye selskaper begynte å tilby betaling via e-faktura.

Muligheten for besparelser er stor for bedrifter som benytter efaktura, hvis de får kundene til å benytte det. Da slipper de nemlig å sende ut papirfakturaer, og kan sende fakturaen direkte til kundens nettbank. Det kan også føre til færre purrigner.

For kunden blir betaling av regninger svært enkelt. Det er bare å godkjenne fakturaene som er kommet inn, så betales de på riktig dato. Flere bedrifter kutter dessuten avgifter til papirfaktura for de som benytter efaktura. For UPC-kunder utgjør dette 28 kroner per papirfaktura, null for efaktura.

Med nesten en halv million brukere er nordmenn til verdens fremste brukere av efaktura, hevder BBS.

- Veksten i fjor var formidabel. 2005 ble det markedsmessige gjennombruddet, og eFaktura ble en tjeneste for alle og enhver. Vi forventer fortsatt sterk vekst i året som kommer, sier forretningsansvarlig for eFaktura i BBS, Marianne Arveng.

Årsakene til veksten i fjor var blant annet at flere større bedrifter og offentlige virksomheter begynte å tilby eFaktura. Telenor Mobil og Toll- og avgiftsdirektoratet var blant dem som kom på banen.

Målet for i år er å få 120 nye bedrifter til å bruke efaktura.

Ferdig etablert er tjenesten likevel ikke. Hittil er det rundt 20 prosent av Norges 2,2 millioner nettbankbrukere som har tegnet en efakturaavtale. Av disse 20 prosentene er det mange regninger som fremdeles betales på andre måter.

I fjor ble 5,4 millioner regninger betalt med efaktura, et relativt lite antall i forhold til totalen. Men nå håper Arveng at veksten vil gå mer av seg selv.

- Etter at 20 prosent hadde tatt i bruk nettbank kom veksten mer av seg selv. Nå er vi spente på om efaktura følger samme kurven, sier hun.

BBS er lite villige til å kommentere hvor stort markedet for eFaktura er. Systemet passer ikke for alle typer regninger. Mange betalinger går mellom privatpersoner, og de passer ikke inn. Blant bedrifter er det de som har faste kundeforhold som kan dra nytte av dette. Dessuten faller en del mindre bedrifter utenfor, fordi de ikke har bedriftssystemer (ERP)som støtter efaktura.

For de som har slike systemer har imidlertid inngangsbilletten blitt ganske billig. I starten måtte man gjøre store investeringer for å komme i gang, men nå har svært mange ERP-leverandører for lengst laget standardmoduler for å behandle efakturaer.

BBS har nylig lansert efaktura for betaling mellom bedrifter, og dette utvider markedet kraftig.

For i år er målet å utstede 8,4 millioner efakturaer, en vekst på 55.6 prosent.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.